Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Babītes ezera aizsardzībai dibina jaunu biedrību

Lai aizsargātu dabas resursus Babītes ezerā, dibināta jauna biedrība. Biedrības Babītes ezeram mērķi ir strādāt pie tā, lai ezerā tiktu saglabāti un atjaunoti zivju resursi, kā arī ainava un normāls ūdens līmenis. Tāpat tiks meklēti risinājumi makšķerēšanas un medību sistēmas sakārtošanai, kā arī veicināta uzņēmējdarbība un rekreācijas iespējas Babītes ezera apkaimē, portālu Diena.lv informēja biedrības valde.

Augstākminēto mērķu sasniegšanai ik pa 10 gadiem plānots izstrādāt jaunu un reālajai situācijai atbilstošu Babītes ezera dabas aizsardzības plānu, ņemot vērā pētījumos un novērojumos secināto. 

Attiecīgi pēc ik pa dekādei atjaunotā plāna tiktu ierosinātas izmaiņas dabas lieguma Babītes ezers individuālajos aizsardzības un izmantošanas noteikumos. Līdz šim šo uzdevumu bija uzņēmusies organizēt Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu, bet, ņemot vērā ierobežoto budžetu un atbilstošo speciālistu trūkumu, tuvāko gadu laikā nav plānots izstrādāt jaunu aizsardzības plānu, paziņojumā par biedrības dibināšanu ieskicētas problēmas.

Pēdējos gados un arī iepriekš ir novērotas straujas ūdens līmeņa svārstības ezerā, kas būtiski negatīvi ietekmē gan zivju resursus, gan putnu populāciju, gan vietējo uzņēmumu ilgtspēju. Babītes ezera piekrastē ir vairāki sabiedrībā pazīstami uzņēmumi, kuri ir ieinteresēti Babītes ezera saglabāšanā ilgtermiņā, piemēram, maizes ceptuve Lāči, uzņēmums Labie koki, laivu bāze Dālderi un laivu bāze Ezerkrasti, kā arī kempings Dūšeļi.

Tāpēc biedrības Babītes ezeram pirmais uzdevums būs ierosināt jauna Babītes ezera dabas aizsardzības plāna izstrādi, piesaistot atbilstošus publiskā sektora līdzekļus. Kā labs paraugs
veiksmīgai ezera apsaimniekošanai ir jau darbojošās biedrība Usmas krasts, ar kuru jau tiek veidota sadarbība pieredzes apmaiņai.

Babītes ezera platība ir 2988 hektāru, tas ir par septītais lielākais ezeru Latvijā. Ezers ir starptautiski nozīmīgs kā caurceļotāju putnu apmešanās vieta - Babītes ezerā ligzdo Sarkanajā grāmatā ierakstītas putnu sugas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena