Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

No laivošanas entuziasta par koka kanoe meistaru

Par lielāko grēku vasarā varētu uzskatīt visu šī gadalaika doto iespēju neizmantošanu. Viena no tādām – došanās laivot. Ir daudz risinājumu, gan kur, gan ar kāda veida laivām to darīt. Vienas no tādām – koka kanoe laivas, ko jau vairāk nekā četrus gadus savām un citu vajadzībām izgatavo Jānis Odziņš. Kā viņš pats saka – Laivu darbnīca ir uzņēmums, kas teju pirms četriem gadiem radies no paša vēlmes sev uzbūvēt laivu.
Kā sākās jūsu ceļš līdz laivu būvniecībai?
Kā jau viss šajā dzīvē, arī laivu izgatavošana sākās pilnīgi negaidīti. Ilgus gadus esmu strādājis būvniecības nozarē, līdz, sākoties ekonomiskajai krīzei, kas vistiešākajā mērā skāra tieši celtniecību, zaudēju darbu un līdz ar to arī bija daudz vairāk brīva laika. Tā kā man vienmēr paticis aktīvs dzīvesveids, tai skaitā aktivitātes uz ūdens, tad, lai sevi kaut kā nodarbinātu, sāku internetā meklēt laivu projektus. Secināju, ka toreizējo tūkstoš latu robežās ir iespējams uzbūvēt jahtu savām vajadzībām. Tūkstoš latu man bija, darba nebija, tādēļ nolēmu, ka jābūvē laiva. Tā arī tas viss sākās – no domas, ka vēlos pats savu laivu.
Tomēr šobrīd tas jau no hobija ir kļuvis par biznesu...
Es drīzāk teiktu, ka tas joprojām ir sava veida hobijs, ko es vēl vēlētos pārvērst biznesā. Jā, mana sākotnējā doma bija uztaisīt sev laivu, bet, aizvien vairāk pētot un analizējot, secināju, ka Latvijā koka kanoe laivu būvniecība nemaz nav tik izplatīta. Iespējams, tāpēc, ka tas ir ļoti rūpīgs un precīzs darbs. Tā arī radās mana doma neapstāties tikai pie vienas laivas, bet domāt plašāk. Protams, jāņem vērā, ka koka kanoe laivu būvniecība ir ļoti akurāts un simtprocentīgs roku darbs, tādēļ katru nedēļu pa laivai neuzbūvēsi, bet aptuveni trīs nedēļās ir iespējams tikt pie jaunas un skaistas koka kanoe laivas. Laivas izgatavoju no Latvijas priedes. Parasti priedes koku šādu laivu būvē neizmanto izteiktā zarojuma dēļ, taču, pateicoties lieliskai sadarbībai ar kokapstrādes uzņēmumiem Latvijā, pēc rūpīgas atlases nepieciešamā bezzaru koksne nonāk pie manis.
Tā kā ražojat koka kanoe laivas, vai ir jāievēro kādi īpaši pasākumi, tās lietojot vai uzglabājot?
Katrai laivai ir sava specifika. Kanoe laiva ir aptuveni piecus metrus gara, samērā liela, tomēr ļoti viegla – vidēji 35 kilogramus smaga. Kanoe laiva ir viegli pārvadājama – uzliekot uz automašīnas jumta bagāžnieka. Līdz ar to šīs laivas ir viegli izmantojamas un ņemamas līdzi tuvākos un tālākos ceļojumos. Tāpat koka kanoe laivas ir viegli kopjamas – atliek vien sezonas sākumā nolakot, un tā būs kā jauna.
Tomēr tā pirmā laiva jums droši vien pašam visnozīmīgākā... Cik bieži sanāk to lietot?
Esam aktīva ģimene, tādēļ bieži dodamies dažādos izbraukumos gan pa Vecpiebalgas pusi, gan piemājas dīķī savu un bērnu priekam. Vēl man ļoti iecienīta vieta ir Gaujas ieteka jūrā. Laivošana kopumā ir pozitīva, fiziski aktīva un tai pašā laikā – relaksējoša un harmoniska atpūta, kuras laikā var izbaudīt dabas spēku. Varētu pat teikt, ka tā ir sava veida modes lieta. Dodoties laivot, svarīgi saprast, kādas ir atpūtnieku vēlmes. Var doties zināmākos maršrutos pa Gauju un Salacu, bet Latvijā ir arī ļoti daudz vietu, kur doties laivot un nesatikt nevienu cilvēku. Man personīgi pašam tā patīk labāk.
Kādi ir jūsu ieteikumi laivotājiem?
Jāatceras, ka, esot uz ūdens, vienmēr jānodrošinās vismaz ar vienu ūdens necaurlaidīgu somu drēbēm. Protams, jābūt iespējai vienmēr iekurt uguni, tādēļ sērkociņi jātur vairākās vietās ūdensdrošos iepakojumos. Jebkurš pieredzējis laivotājs zinās, ka, sākot laivot, vienmēr pirms tam jānostiprina krava. Līdzi jābūt rezerves airim, glābšanas vestēm, bet svarīgākais un galvenais priekšnoteikums laivotājiem – labs garastāvoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena