Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Latvija ir ūdenskrātuvēm bagāta zeme – ņem makšķeri un dodies iepazīt!

Noķert lielo zivi

Jūnija beigās kopš paša rīta saulīte tā karsē, ka šķiet – uzcepies būs pats makšķernieks vēl pirms loma izvilkšanas. Taču no laipiņām, kas no atpūtas namiņa ved tieši LVM Tērvetes ūdenskrātuvē, ūdenī iemērktas vairākas makšķeres, kāds bagātīgāka loma meklējumos iepeldējis ezera vidū ar laivu. Turklāt zivis vilina ne tikai vietējos – blakus dzird skanam arī lietuviešu valodu.

Makšķerniekam jābūt gudram

Makšķerniekam jābūt pacietīgam, jāmīl jebkuri laikapstākļi un jāpazīst zivis. Kurā diennakts laikā vislabāk ķeras? Vasarā vai ziemā? No krasta vai laivas? Kādu ēsmu zemūdens iemītnieces mīl? No bērnības atceros – tētis parasti gāja makšķerēt agros rītos, modās vēl pirms gaismas uzaušanas un ap pusdienlaiku jau bija mājās. Loms – kāds nu kuro reizi, bet reti pārnāca bešā. Kopš tā laika pagājuši pāris desmiti gadu, mainījusies gan situācija dabā, gan tehniskās iespējas, kas makšķerniekam gandrīz simtprocentīgi ļauj tikt pie loma. Un, kur ūdens, tur noteikti atradīsies pa kādam makšķerniekam – rīts vai vakars, ziema vai vasara, lauki vai pilsēta! Kaut nu to zivju visiem pietiktu, un ne tikai copmaņiem, bet arī pašai dabai! Starp citu, pieredzējuši makšķernieki un dabas eksperti teic, ka pēdējā desmitgadē un varbūt pat senāk krietni pieaudzis spiningotāju jeb plēsīgo zivju makšķernieku skaits, kas nozīmē, ka konkurence par zivju resursiem tikai palielinās. 


Lai pietiek visiem

Ap 70 hektāriem lielās LVM Tērvetes ūdenskrātuves bagātība ir karpas, kuru krājumi arvien tiek papildināti. Šogad aprīļa sākumā ūdenskrātuvē kopumā ielaisti ap 1000 kilogramiem karpu. Vidējais ūdenskrātuvē ielaisto karpu svars – kilograms. Pagājušajā sezonā maijā vien notvertas vairākas 10 kg smagas karpas. Kā īpašs notikums jāatzīmē pagājušā gada 29. maijs – LVM Tērvetes ūdenskrātuvē padevies brangs loms, notverta 16 kilogramu smaga karpa. Labi ķeras arī asari, brekši, līņi un līdakas. "Šeit noķerti pat 1,5 kilogramu smagi asari un līdz pat 10 kilogramiem smagas līdakas! Makšķerniekiem tiek piedāvātas astoņas laivas, ir izbūvētas vairāk nekā divdesmit laipas, kuras izvietotas vienmērīgi gar vienu ūdenskrātuves krastu, kas dod iespēju šeit makšķerēt ne tikai individuāli, bet arī rīkot sacensības. Tērvetes ūdenskrātuvi copētāji iecienījuši ne vien kā vasaras makšķerēšanas vietu – pēc lielā loma uz zemledus makšķerēšanu šurp dodas arī ziemā, ja vien laikapstākļi nav tādi kā pērn, kad ledus faktiski nebija. Globālās klimata pārmaiņas nav tikai zinātnieku brīdinājumi par tālu nākotni, dabā tās piedzīvojam jau tagad," stāsta LVM Rekreācija un medības Parku iecirkņa vadītājs Kristaps Didže. Lai makšķerētu Tērvetē, papildus Makšķernieka kartei nepieciešama arī licence, kuru var iegādāties uz vietas. Pērn LVM Tērvetes ūdenskrātuvē sev tīkamu lomu centās pievilināt 3448 copmaņi. 
 

Ar cieņu pret dabu

Latvijas ūdeņos mīt trofejcienīgi zivju lomi, par to daudzumu un pieejamību atbildīgs ūdenstilpes apsaimniekotājs un katrs makšķernieks. Tāpēc kopš 2016. gada a/s Latvijas valsts meži aicina piedalīties plēsīgo zivju spiningotāju akcijā atlaid mammu!, kas apvieno saudzīgas un estētiskas copes piekritējus. Gadu gaitā kustība gājusi plašumā, no LVM apsaimniekotajām ūdenskrātuvēm – Kaņiera, Lielauces ezera, Tērvetes ūdenskrātuves un Gulbju ezera – pārceļoties arī uz citiem Latvijas ezeriem un pulcējot arvien vairāk sekotāju. Lielās trofejzivis nav jānogalina, bet gan jāizmēra oficiālajā zivjusilē, jānofotografē un saudzīgi jāatlaiž, to iemūžinot fotogrāfijās vai video stāstā. Tādā veidā makšķerniekam ir gods un lepnums par lielo lomu, taču zivs var turpināt dzīvot un vairoties, jo izmēros lielākās parasti ir tieši zivju "mammas" – no tā arī kustības nosaukums. Līdaka ir atlaid mammu! simboliskā suga, bet akcijas principi attiecas arī uz pārējiem plēsējiem – asari, zandartu un samu. Savus lomus makšķernieki var iesniegt Atlaidmammu.lv. "Tomēr makšķerniekam jāizvērtē ar prātu, kādā stāvoklī ir zivs – ja ārā ir +30 grādu karsts, zivs ir samocīta, nav jēgas to laist vaļā, jo zivs aizies bojā tik un tā. Kad, kur un kā copēt – tai jābūt saprātīgai izvēlei," atgādina Kristaps Didže. 

Būt saudzīgiem viņš aicina ne tikai pret zivīm, bet arī pret apkārtējo vidi. Diemžēl – kur atpūtnieki, tur draza. Kristaps gan teic, ka novērojis – apkārtne kļūst arvien tīrāka un ūdenskrātuvju apsaimniekotājiem nav vairs tā jānopūlas kā pirms gadiem pieciem, lai savāktu makšķernieku un citu atpūsties gribētāju pamestos atkritumus. "Ejot dabā, aiz sevis to atstājiet tādu, lai nākamais, kas apmeklē šo vietu, nemaz nepamanītu, ka pirms viņa kāds jau te bijis," ieteic Didže. 
 

Iespējas atpūsties visai ģimenei

Lai cik ļoti man arī garšo zivis, makšķerēt pacietības nav – teikšu godīgi. Tādēļ savas ģimenes copmaņiem dodos līdzi, lai baudītu dabas skaistumu un atbalstītu viņus morāli. Tie, kas priekšroku dod aktīvākiem atpūtas veidiem, nevis makšķerēšanai, pie LVM Tērvetes ūdenskrātuves var iznomāt laivu vai ūdensvelosipēdu izbraukumam pa ezeru, sarīkot volejbola vai basketbola draudzības spēli, kā arī doties garākā pastaigā vai pārbraucienā ar velosipēdu pa tuvējo apkārtni. Te ir labiekārtotas piknika un naktsmītnes vietas, kā arī sakopta peldvieta. Tērvetes kempinga mājiņas var uzņemt divdesmit četrus viesus – kempingā ir 11 namiņi, daži ar četrām, daži ar trim un divām guļvietām, pārējiem nakšņot gribētājiem paredzētas telšu vietas. Taču atpūtas vieta paplašinās – top plašāka gan laivu bāze, gan būvniecības stadijā ir jaunas mājiņas. 

Ūdenskrātuve ir LVM dabas parka Tērvetē sastāvdaļa, tādēļ plānots paplašināt atpūtas iespējas, lai būtu, ko darīt, visai ģimenei vairāku dienu garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena