Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pašu rokām: Kā audzēt un uzglabāt tējas?

Ja nepaguvāt iesēt, meklējiet dēstus tirdziņos. Lai smaržo dārzs un ziemas krājumi.

Klāt ziedēšanas laiks, un vairs nemaz tik tālu nav arī saulgrieži, kas esot labākais laiks, lai ievāktu dažādas zālītes un ziedus drogām jeb ziemas tēju krājumiem. Doties savvaļā ir skaisti, un mūsu dabā pieejamie augi ir vērtīgi veselībai, ja tos pareizi sagatavo un atbilstoši lieto, taču veselības dobi var ierīkot arī savā piemājas dārziņā vai uz balkona. Noderēs ne tikai ziemas krājumiem, bet arī ikdienas vajadzībām, jo tos var pievienot kokteiļiem, salātiem vai citiem atspirdzinājumiem.

Daudzveidīgās mētras

Noteikti dēstiet klasisko piparmētru, kurai ir arī vairāki paveidi, kas atšķiras ne tikai vizuāli (piparmētras ar sarkanīgiem stublājiem iedēvētas par Anglijas, bet ar zaļiem – par Francijas piparmētrām), bet arī ar garšas niansēm un intensitāti.

Piparmētra aug kā nezāle, tas ir daudzgadīgs augs, kas naski vairojas ar sakņu sistēmas palīdzību, un, ja piparmētrai patiks augt attiecīgajā dārza vietā, tā jau pāris gadu laikā var izveidot teju veselu mētru pļaviņu. Piemērota trūdvielām bagāta, no daudzgadīgajām nezālēm tīra smilšmāla vai mālsmilts augsne, kas neļauj augiem izkalst. Augsnes ielabošanai izmanto kompostu, nezāļu vircu. Piparmētras neiebildīs pret nelielu ēnu!

Bet ar klasiku nebūt nav jāaprobežojas! Stādaudzētāji piedāvā pat vairāk nekā desmit mētru veidu! Ir mētras ar ābolu, ananasu, zemeņu, šokolādes, apelsīnu, banānu, aprikožu, greipfrūtu, ingvera, upeņu un vēl dažādām citām aromāta notīm. Tām ir atšķirīgs mentola stiprums, visas šīs mētras piemērotas tējām, kā arī atspirdzinošu limonāžu gatavošanai vasarā. Svaigas lapiņas varat pievienot arī augļu vai dārzeņu salātiem kopā ar svaigajiem vai kazas sieriem, saldējumam, zaļajiem kokteiļiem, ar tām var dekorēt desertus. Saulītē sasilušas un vēja sakustinātas, mētras smaržu nes pāri dārziņam, radot relaksējošu gaisotni. Izmēģiniet!

Pieradināt lavandu

Teju dārza smaržu karaliene ir arī lavanda, kas, kaut atceļojusi no Eiropas dienvidiem, pēdējos gados guvusi popularitāti arī latviešu garšaugu dobītēs. Lavanda arī ir daudzgadīgs augs, taču ļoti rūpīgi jāseko, lai tā spētu pārciest mūsu ziemas. Mūsu apstākļos izturīgākā un izplatītākā lavandu suga ir šaurlapu lavanda (Lavandula angustifolia) – izplests spilvenveida krūmiņš ar 30 cm augstu lapojumu, ziedneši paceļas līdz 50 cm augstumam. Mūžzaļās lapiņas ir mazas, šauras, pelēkzaļas. Uzzied jūlijā un augustā violeti ziliem ziediņiem, kas sakopoti vārpās un izzied pamazām. Viss augs aromātisks. Šķirnes atšķiras ar ziedu toņu niansēm, ziedu un ziedkopu izmēriem†un lapojuma sudrabaini pelēcīgā toņa†intensitāti. Saulaina dārza vieta aizvējā, mēreni sausa, irdena, labi drenēta augsne atgādinās lavandām dzimtenes apstākļus un liks tām justies pietiekami omulīgi, lai krāšņi sevi parādītu. Piemērotas smilšainas, mālsmilts augsnes, akmeņainas, trūdvielām nabadzīgas augsnes ar vāji skābu vai vāji sārmainu pH skābuma reakciju. Lavandas var sakaltēt un izmantot kā telpas atsvaidzinātāju, miega veicinātāju, no tām var pagatavot tējas, uzlējumus spirtā un izvilkumus eļļā, kā arī sasmalcinātas var izmantot kā garšvielu. Šim nolūkam tās vislabāk griezt, kad lavandas krūms tikko sācis ziedēt, rīta pusē, jo šajā laikā ziedvārpās ir visvairāk ēteriskās eļļas.

Mazās, krāsainās puķītes

Viegli izaudzējama ir ārstniecības kumelīte – kurvjziežu jeb asteru dzimtas kumelīšu ģints augs, ko plaši izmanto ārstniecībā un skaistumkopšanā. Augs neliels, no 10 līdz 40 cm. Aug no sēkliņām, patīk saulaina, irdena augsne, bet nav pretenciozs attiecībā uz augšanas apstākļiem. Katru gadu jāsēj no jauna, ja pati neizsējas. Kaltēti ziedi der tējām, kompresēm.

Kliņģerītes dobē ir gan skaistas, gan der ārstniecībā, turklāt tām ir dažādas sugas gan pēc nokrāsas, gan ziedlapu vainaga biezuma. Kliņģerīte ir viengadīgs augs. Tās veido 40–50 cm augstu lapu rozeti ar ziedstublāju. Augam izteiktas fitoncīdu īpašības, noder tējai, kompresēm, bet, lai iegūtu ēdiena krāsu, saberztas kliņģerīšu ziedlapiņas varat pievienot, piemēram, desertiem, mīklām, rīsiem safrāna vietā. Aug saulītē.

  • Viegli izaudzējama ir ārstniecības kumelīte – kurvjziežu jeb asteru dzimtas kumelīšu ģints augs, ko plaši izmanto ārstniecībā un skaistumkopšanā. publicitātes foto
  • Kliņģerītes dobē ir gan skaistas, gan der ārstniecībā, turklāt tām ir dažādas sugas gan pēc nokrāsas, gan ziedlapu vainaga biezuma.
  • Dārza smaržu karaliene ir arī lavanda, kas, kaut atceļojusi no Eiropas dienvidiem, pēdējos gados guvusi popularitāti arī latviešu garšaugu dobītēs.
  • Noteikti dēstiet klasisko piparmētru.
  • Dekoratīvas lapas pievieno svaigiem salātiem vai skābu sulu aromatizēšanai vasarā.

 

Kā uzglabāt tējas?

  • Ievāc tikai veselus, nebojātus un tīrus augus, tos kaltē, novietojot uz dabiska materiāla, piemēram, lina salvetes, labi vēdinātā, sausā, siltā telpā vai pakarina pušķītī. Nekaltējiet tiešos saules staros!
  • Jebkura augu droga, arī zāļu tēju gatavošanai domātā, jāuzglabā iesaiņota, lai izvairītos no piesārņojuma un saglabātu aktīvās vielas.
  • Iepakojums atkarīgs no drogas daudzuma.
  • Mājas apstākļos drogas var glabāt audekla, papīra maisiņos, kartona, finiera, skārda kastēs vai kastītēs, stikla traukos.
  • Nav vēlams glabāt polietilēna izstrādājumu tarā.
  • Drogas (īpaši higroskopiskās drogas) jāuzglabā tīrās, sausās telpās, ar nelielām temperatūras svārstībām, tumšā vietā, optimālajai glabāšanas temperatūrai jābūt ne zemākai par 15˚C.
  • Jāizvairās, lai drogām nepiekļūtu kaitēkļi un grauzēji.
  • Ja tēja glabājas ilgāk par diviem gadiem, tās krāsa un aromāts var mainīties.
  • Lai tēja pēc iespējas mazāk saskartos ar gaisu, kad trauku atver un aizver, tējai ieteicamākie ir trauciņi, kuros var sabērt apmēram 50 gramus tējas.
  • Kaltētus augus izmanto pārtikā, zāļu tējām, uzlējumiem un novārījumiem (tinktūras), pulveriem un ziedēm, zāļu vannām, inhalācijām, tos var pievienot vitamīnu dzērieniem un sulām.

Avots: Dr. Pakalns. lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena