Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
"Šoruden SIA Salaspils siltums oficiāli atklāja pirmo lielizmēra saules kolektoru lauku Eiropā ārpus Dānijas," teic uzņēmuma direktore Ina Bērziņa-Veita

Uz enerģētisko neatkarību. Saruna ar Salaspils saules kolektoru parka direktori Inu Bērziņu-Veitu

Domājot par centralizētās siltumapgādes sistēmas ilgtspējīgu attīstību, 2011. gadā SIA Salaspils siltums tika sākta vērienīga ražošanas modernizācija un procesu optimizācija. Īsā laikā, pateicoties Eiropas Savienības Kohēzijas fonda un pašvaldības atbalstam, kā arī gudrai saimniekošanai, Salaspils siltums ir izaudzis līdz pasaules līmeņa siltumapgādes uzņēmumam, piedāvājot patērētājiem ievērojami zaļāku, drošāku, stabilāku un lētāku siltumenerģiju. "SIA Salaspils siltums ir mūsdienīgs siltumapgādes uzņēmums, kas nodrošina centralizēto siltumapgādi Salaspils pilsētā un Saulkalnē," skaidro uzņēmuma direktore Ina Bērziņa-Veita un pastāsta, kādu ceļu uzņēmums paveicis, kļūstot par dabai un iedzīvotāju maciņiem draudzīgas siltumenerģijas nodrošinātāju.

SIA Salaspils siltums izmanto atjaunojamo enerģiju no saules kolektoriem. Ar ko šis projekts ir unikāls?

Šoruden – 2019. gada 12. septembrī – SIA Salaspils siltums oficiāli atklāja pirmo lielizmēra saules kolektoru lauku Eiropā ārpus Dānijas. Lai palielinātu atjaunojamās enerģijas izmantošanu centralizētā siltumapgādē, Salaspils siltums izstrādāja apjomīgu projektu, kas sevī ietver 1720 saules kolektoru lauku, 8000 m3 akumulācijas tvertni un 3MW šķeldas katlumāju.

Kā darbojas šī sistēma?

Akumulācijas tvertne akumulēs dienā saņemto saules siltumu, kas pēc vajadzības nodrošinās nepieciešamo siltumenerģiju pilsētai, tādējādi saražojot 12 000 MWh siltuma gadā, kas ir piektā daļa no uzņēmuma kopējā nodotā siltumenerģijas daudzuma. Līdz ar šādas sistēmas izveidi, sākot ar 2020. gadu, plānots, ka vismaz 90% apmērā tiks ražota siltumenerģija, izmantojot tikai atjaunojamos energoresursus, kā arī Salaspils novada iedzīvotājiem siltuma tarifi samazināsies vismaz par 5%. 
 
Ekonomiskie ieguvumi ir skaidri, bet kā ar vides faktoru?

Projekta īstenošana ir patiesi nozīmīgs notikums ne tikai Salaspils iedzīvotājiem, bet gan ikvienam, kurš apzinās, ka arī tādā jomā kā siltumapgāde arvien vairāk ir jādomā par ilgtspējīgiem risinājumiem, lai nodrošinātu ikviena cilvēka ikdienas vajadzības, vienlaikus samazinot negatīvo ietekmi uz vidi.

Ar šī vērienīgā projekta realizāciju uzņēmums ir pierādījis, ka drosmīgiem, mūsdienīgiem projektiem ir vieta Latvijas ekonomikā, it īpaši, ja ieguvēji ir ne tikai klienti – galalietotāji, bet gan visa sabiedrība kopumā.

Saules projekta realizācija ir nākamais solis Eiropas klimata neitrālas politikas mērķa īstenošanā. Salaspils siltums 2020. gadā plāno izstrādāt saules bateriju projektu, kas nodrošinās saules kolektoru ražošanai nepieciešamo elektroenerģiju.

Kādas vēl ir projekta priekšrocības?

Tā kā šobrīd aktīvi norisinās ēku siltināšanas projekti, lai saglabātu siltumenerģijas tarifus esošā līmenī, svarīga loma ir jauno klientu piesaistei. Centralizētā siltumapgāde ir efektīvs risinājums blīvi apdzīvotās vietās. Salīdzinot ar citiem siltumapgādes veidiem, centralizētajai siltumapgādes sistēmai viena no galvenajām priekšrocībām ir viszemākais kaitīgo izmešu līmenis un ļoti augsta katlu ražošanas lietderība. Tas tiek panākts, minimizējot kurināmā patēriņu un realizējot pasākumus izmešu samazināšanai siltuma ražošanas procesā, izmantojot modernas sadedzināšanas tehnoloģijas, dūmgāzu attīrīšanas ierīces un saules enerģiju. 

Papildus tam centralizētā siltumapgādes sistēma nodrošina servisu – iedzīvotājam nav jāveic regulāras individuālā katla apkopes un katla regulēšana. Salaspils siltuma uzstādītās automātiskās datu nolasīšanas iekārtas uzlabos pakalpojuma drošību, automatizētie siltummezgli nodrošinās komfortu katrā mājoklī, un visa centralizētā siltumapgāde kopumā samazinās radīto gaisa piesārņojumu, nodrošinot sabiedrībai tīrāku gaisu. 

Saules enerģija, protams, nav vienīgais kurināmā veids? 

Viens no nozīmīgākajiem uzņēmuma enerģētikas mērķiem ir kurināmā diversifikācija. Izmantojot ražošanas procesos vietējo atjaunojamo energoresursu šķeldu, tiek iegūta lielāka enerģētiskā neatkarība no fosilā kurināmā – dabasgāzes. Lai samazinātu CO2 izmešu daudzumu un mazinātu atkarību no viena kurināmā, ar ES Kohēzijas fonda atbalstu 2012. gada 12. decembrī Salaspilī tika nodots ekspluatācijā jauns biokurināmā (šķeldas) katls ar jaudu 7 MW. Lai paaugstinātu šķeldas katla kopējo lietderību, 2015. gadā papildus tam tika uzstādīts un integrēts dūmgāzu kondensators. Lai samazinātu zudumus siltumtrasēs, uzņēmums no 2011. gada aktīvi veica siltumtrašu nomaiņu pret rūpnieciski izolētām caurulēm. Tas palīdzēja samazināt relatīvos siltumtrašu zudumus no 22% līdz 10% pāris gadu laikā. Īstenoto modernizācijas pasākumu rezultātā siltumapgādes uzņēmums ir spējis samazināt CO2 emisijas par 80%, salīdzinot ar 2011. gadu. Papildus tam 2013. gadā tika ieviesta elektroniska datu nolasīšanas sistēma, kas atspoguļo visus ražošanai būtiskos datus, kā arī uzņēmuma klientu patēriņu. Izmantojot attālinātu datu nolasīšanas sistēmu, uzņēmuma darbinieks nepārtraukti veic patērētās siltumenerģijas monitoringu un patērētājiem sniedz konsultācijas efektīvākai siltumenerģijas izmantošanai. Tas palīdz sasniegt augstāku resursu izmantošanas lietderību, kā arī samazina klientiem risku, ka ēka tiks pārkurināta. Salaspils siltuma sniegums pēdējo septiņu gadu laikā ir augstu novērtēts arī pasaulē. 2017. gadā uzņēmums saņēma prestižo Vispasaules centralizētās enerģijas klimata balvu (Global District Energy Climate Award) kategorijā Modernizācija.

Top komentāri

Buks
B
Šogad saules nav bijis kādus 3 mēnešus tieši tajā laikā, kad tas silums vajadzīgs. Vai tā tante Ina ar saviem biznesa partneriem nevarētu painformēt, cik tad īsti tajā kantorī šogad jau ir uzvārīts?
nesapratu
n
Ļaudis, līdz jums reāli nenonāk, ka notiek afēra??? Šāda parikte var sākt strādāt tikai, ja ir tīras zilas debesis un spoži spoži spīd saulīte. Tas 300+ dienas gadā notiek tikai specifiskos tuksneša un kalnu apvidos. Latvju zemi, kā zināt, mākoņi mīl pārstaigāt. Otrs - saules kolektoru kas var ražot rūpnieciskus strāvas apjomus tikai nupat konstruējuši Štatos un tas izmaksā 10 - 20 reizes virs redzamā joka jo prasa AI datoru, par tuksneša izvietojumu nerunājot. Kā izskatās - mazo šmauchidrostaciju mafija pārprofilējas.
melnais humors
m
Šaubos, vai Inai Bērziņai-Veitai ir nopietnas zināšanas un sapratne par šo nozari. Droši vien pārstāsta iezubrītus mārketinga materiālus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena