Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Centrāltirgus grib piegriezt skrūves ekskursiju grupām

Tūrisma firmu pārstāvjus satraukusi a/s Rīgas centrāltirgus (RCT) vēlme iekasēt maksu par tirgus apmeklējumu ne tikai tām grupām, kas izmanto tirgus piedāvātās degustācijas vai apmeklē īpašus apskates objektus, piemēram, pagrabus, bet jebkurai grupai, kas gida pavadībā iziet cauri tirgus teritorijai.

RCT vadība tagad apgalvo, ka ir pārprasta un tiem, kas nevēlēsies īpašus pakalpojumus, naudu neprasīs. Tomēr ikviena grupa tikšot uzskaitīta, un, ja to, kuri nemaksā, būs daudz, RCT atbildes gājiens varētu būt sava tūrisma centra izveide, kas nozīmētu, ka visas ekskursijas tiek organizētas tikai ar tā starpniecību.

RCT valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs noliedz vairāku sanāksmes dalībnieku Dienai teikto, ka tūrisma operatoriem būtu draudēts ar tūristu izraidīšanu no tirgus teritorijas, ja viņus pavadošā firma nebūs samaksājusi. Naudu prasīšot tikai no tiem, kam RCT sniedz pakalpojumu - ekskursiju vai degustāciju. Starp vairākām firmām un RCT joprojām notiek sarunas. Tikties ar Abramovu plānojusi arī Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) ģenerālsekretāre Marina Paņkova, kura piedalījās arī vētrainajā sanāksmē. Viņa Dienai apstiprināja, ka vēlas panākt konstruktīvu dialogu: "Ceru, ka sapratīsim, kas ir pakalpojumu kopums. No Centrāltirgus vadības izskan, ka tā ir zināma drošība grupai. Taču jāsaprot, vai tas nozīmē kompensāciju, ja kādu no šīs grupas tūristiem apzog. Uzņēmumi ir gatavi maksāt, ja sapratīs, par ko, jo tirgus publiskā daļa ir tikpat pieejama apmeklētājiem kā Vecrīga. Nevar prasīt naudu tikai par iziešanu cauri publiskai vietai."

"Vēlme iekasēt naudu par visu, ko tikai var iedomāties, būtiski kaitē valsts tēlam, veselajam saprātam galu galā. Tā ir Āfrikas neattīstītāko valstu ierēdņu domāšana - noslaukt no tūrista naudu maksimāli tik, cik nu tas ir iespējams, pielietojot visneiedomājamākos ieganstus. Iedomāsimies situāciju, ka tirgus apsardze aiztur vienkārši ārzemnieku grupu, bet tā, izrādās, nav ne no vienas tūrisma firmas. Ārzemju tūristus uz tirgu ved ne jau tikai ALTA firmas, tās ved arī kāda firma, kas nav ALTA, tās ved arī Igaunijas, Lietuvas un citu valstu firmas, un grupas uz tirgu var ierasties arī pilnīgi patstāvīgi bez nevienas tūrisma firmas palīdzības. Šie tirgus apsargi tad ķers visus ārzemniekus pēc kārtas un prasīs, no kādas firmas viņš ir? Dzīs ārā? Varbūt tirgus apsardzes resursus var novirzīt uz nelegālo cigarešu un alkohola tirdzniecību, kas tirgū nav apstājusies nevienu dienu?" uzskata SIA Impro valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs.

Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) direktora pienākumu izpildītāja Inese Šīrava Dienai atzina, ka šai sanāksmē nav piedalījusies, taču arī viņa uzsver, ka tikai par uzturēšanos tirgus teritorijā no tūristiem naudu prasīt nevar un to nedara nekur pasaulē. No tūrisma firmām var prasīt naudu par konkrētu pakalpojumu, un gatavību maksāt firmu pārstāvji apliecinājuši arī Šīravai.

Visu Ata Rozentāla rakstu Grib saprast, par ko maksās lasiet trešdienas, 4.marta laikrakstā Diena

Top komentāri

NIEVA
N
Kartejais SC parvalditaas RD alkatiibas pieradijums. Paldies, ridzinieki, ka paardevaat dveseli par uskas tramvaja bileti un iebalsojat RD kremla zurkas, paldies!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena