Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aizkavējies sašutums

Diemžēl pašam sev par skumjām nākas secināt, ka piepildījās prognozes, kuras izteicu brīdī, kad publiski parādījās pirmais projekts tarifu celšanai par elektroenerģijas sadali.

Atminēsimies – toreiz energopakalpojumu sniedzēju apetīte bija vēl krietni lielāka. Taču politiķi un sabiedrība kopumā jau teju uzreiz vienojās kopīgā sašutumā un kategoriskos iebildumos pret iecerēto tarifu kāpumu. Rezultātā energouzņēmums apņēmās tarifu kāpuma projektu mainīt un iecerēto paaugstinājumu mazināt.

Toreiz paudu, ka tas vairāk izskatās pēc Austrumu tirgus principa, kad pārdevējs nosauc abnormālu cenu, jau skaidri zinādams, ka to laidīs uz leju, taču vienlaikus gana labi apzinādamies, ka kaulēšanās procesā tik un tā zaudētājos nepaliks un pircējs, azartiski padiņģējies, beigās piekritīs cenai, kas uz sākotnējo ciparu fona izskatīsies pieņemama.

Tā arī notika tarifu gadījumā Latvijas "Austrumu tirgū". Tarifu projektu pārskatīja, pamazināja un beigās bez skaļiem sašutumiem apstiprināja. Tad pienāca augusts ar rēķiniem par jūliju jau ar jaunajiem tarifiem. Nepārstāstīšu šobrīd to, kāds sašutums un neizpratne valda sabiedrībā, jo to, domājams, zina katrs lasītājs. Protams, smīdina šajā stāstā regulatora rīcība pēc sarunas ar premjeru – solījums decembrī atkal pārskatīt tarifus. Tas rada pārdomas par regulatora neatkarību un/vai kompetenci. Proti – ja jau tarifus apstiprināja, tad taču rūpīgi izvērtēja, analizēja un pārbaudīja, pirms pieņēma lēmumu? Tad kas noticis – kļūdījās? Un otrs – ja tomēr tarifi it kā neatkarīgā regulatora skatījumā aizvien ir pamatoti, kāpēc tik pēkšņa rīcība tieši pēc sarunas ar premjeru?

Un nedaudz par politiķu reakciju un performancēm tarifu kontekstā. Protams, cienījama ir Valsts prezidenta iestāšanās par sabiedrības interesēm, kritizējot "jauno tarifu normalitāti", taču, kā zinām, – vēl pavisam nesen (arī tarifu apstiprināšanas brīdī) viņš bija pilntiesīgs valdības loceklis, bet tad skaļus trauksmes zvanus vēl nezvanīja (bet varbūt nevarēja atļauties...). Vēl savdabīgāka ir premjera performance – viņš zināja (vismaz bija jāzina), kādi tarifi apstiprināti, zināja, ka krietni liela daļa elektrības lietotāju jaunās cenas sagaida ar bažām, taču viņam nekādu pretenziju ne pret vienu iesaistīto nebija. Viss mainījās šonedēļ – vai tam iemesls bija prezidenta paziņojums vai sabiedrības šūmēšanās, grūti saprast. Taču viens ir skaidrs – premjera sašutums un rūpes par sabiedrību izskatās mazliet samāksloti. Un pilnīgi noteikti tas ir krietni nokavēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē