Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atkārtošana – zināšanu māte

Vakar valdības sēdē tika pieņemts zināšanai Ekonomikas ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums Prioritārie rīcības virzieni ekonomikas transformācijas īstenošanai, kura saturu uz kopumā nepilnām sešām lappusēm var raksturot ar šī komentāra virsrakstā lasāmo frāzi: atkārtošana – zināšanu māte.

Izlasot šo dokumentu, vēl vairāk nostiprinās pārliecība par tiem iemesliem, kāpēc Latvija aizvien vairāk atpaliek ne tikai no lielajām Eiropas Savienības valstīm, bet arī no mūsu tuvākajiem kaimiņiem, ar kuriem deviņdesmito gadu sākumā bijām uz vienas starta līnijas un ar kuriem ierasti salīdzināmies visdažādākajās jomās.

Protams, šis dokuments pēc formas ir tikai informatīvais ziņojums, kura mērķis ir sniegt vispārīgu skaidrojumu par galvenajiem mērķiem un darbiem, nevis detalizēti skaidrot katru iecerēto veicamo soli valsts attīstības uzrāvienam. Tomēr jāatzīst, ka tā saturs pēc būtības ir neko neizsakošs un kārtējo reizi piebārstīts ar diezgan tukšām frāzēm.

Jau desmitiem gadu ir lasīts par to, kā valsts pārvalde uzlabos komunikāciju ar uzņēmējiem, lai padarītu draudzīgāku biznesa un investīciju klimatu Latvijā, tāpat kā par to, ka ir ļoti svarīgi paaugstināt produktivitāti un sekmēt darba spēka kvalifikācijas celšanu, lai nodrošinātu viņu darba pievienotās vērtības un attiecīgi atalgojuma kāpumu. Tieši tāpat gadiem valsts pārvalde ir solījusi mazināt birokrātiju. Jāatzīst, pat ironisku smīnu vairs neizraisa ierēdniecības pilnā nopietnībā šajā dokumentā ierakstītā frāze: "Birokrātijas mazināšanas un dialoga ar uzņēmējiem pilnveidošanas prioritāro pasākumu identificēšanai un risināšanai nepieciešams izveidot mehānismu, kura ietvaros nodrošināta privātā un publiskā sektora sadarbība." Šeit rodas jautājums – jūs ko, šo domājat nopietni?! Tiešām nevienam valsts pārvaldē nav nojausmas par jau gadiem eksistējošiem dažādiem "mehānismiem", kuru ietvaros uzņēmēji neskaitāmas reizes ierēdniecībai un politiķiem ir iesnieguši neskaitāmus identificētus prioritāri veicamos pasākumus?

Ja šis salīdzinoši īsais, deklaratīvām frāzēm piebārstītais dokuments tomēr ir sava veida oficiālais apraksts tam, kā notiks valdības izziņotā ekonomikas transformācija, tad jāsecina, ka mūsu valsts ekonomikas un sabiedrības labklājības straujāku uzplaukumu nav cerību sagaidīt. Īpaši tāpēc, ka dokumentā minētie tā dēvētie prioritārie pasākumi par tādiem ir bijuši definēti gadu desmitiem. Vienīgā novitāte šeit ir tas, ka krietni vairāk piesaukta moderno tehnoloģiju nozīme. Bet arī – diezgan vispārīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē