Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Lai gan tas netiek nepārprotami definēts, Saharova balvas laureāta izvēle norāda uz EP bažām par kādā konkrētā valstī notiekošajiem procesiem

Balva Ķīnas opozicionāram

Saharova balvu, ko piešķir par domas brīvību, šogad saņems uiguru tautības ekonomikas profesors Ilhams Tohti, kurš cīnās par uiguru tiesībām Ķīnā. Šāds lēmums nesen tika pieņemts Eiropas Parlamentā (EP). Jāuzsver, ka balva, kas iedibināta jau 1988. gadā un nosaukta par godu padomju režīma politiskajam disidentam fiziķim Andrejam Saharovam, paredzēta, lai godinātu tos, kuri aizstāv cilvēka tiesības un pamatbrīvības.

Lai gan tas netiek nepārprotami definēts, Saharova balvas laureāta izvēle norāda uz EP bažām par kādā konkrētā valstī notiekošajiem procesiem. Piemēram, tas, ka pērn Saharova balvu piešķīra ukraiņu kinorežisoram, Krievijas īstenotās Krimas aneksijas pretiniekam Oļegam Sencovam, norādīja uz to, ka EP neatbalsta Krievijas politiku un attieksmi pret brīvdomātājiem, savukārt tas, ka 2017. gadā Saharova balvu ieguva Venecuēlas demokrātiskā opozīcija, tulkojams kā nosodījums šīs valsts valdošo aprindu izvēlētajām metodēm. 

Uz šī fona Saharova balvas piešķiršana Tohti vērtējama kā aicinājums starptautiskajai sabiedrībai apzināties, ka uz Ķīnu jāraugās bez naivas sajūsmas. "Kopš 2017. gada vairāk nekā viens miljons uiguru tautas pārstāvju ir nelikumīgi aizturēti un nosūtīti uz internēšanas nometnēm," sacīts EP sagatavotajā informācijā.

Tā nu ir sanācis, ka patlaban tieši sadarbība ar Ķīnu gan Latvijai, gan daudzām citām Eiropas valstīm kļuvusi par diplomātiskās un ekonomiskās tālredzības pārbaudi.

Tajā pašā pagājušajā nedēļā, kad EP paziņoja par Saharova balvas piešķiršanu Tohti, Rīgā noritēja Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas (CEA) valstu jeb 17+1 formāta tūrisma forums, kurā mūsu valdības ministri akcentēja to, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību ar Ķīnu, veidojot tiešos čarterlidojumus starp abām valstīm. 

Turklāt centieni attīstīt sadarbību ar Ķīnu nav vērojami tikai CEA valstīs, bet arī Ziemeļvalstīs, piemēram, Somijā, un Dienvideiropā, piemēram, Portugālē. Nenoliedzami pēdējo gadu laikā Ķīnas tūristi ar savu naudu jau ir jūtami stiprinājuši Eiropas tūrisma industriju, turklāt cerības, kas saistās ar Ķīnas kravām, nav slēpuši dzelzceļa biznesa, loģistikas centru un ostu pārstāvji. Taču jāatceras arī tas, ka vairāku valstu eksperti ir akcentējuši – priecājoties par finansiālo pienesumu, ko ķīnieši dod Eiropas ekonomikai, jāapzinās, ka ikvienai valstij – un, protams, arī Ķīnai – vissvarīgākās ir savas intereses, tāpēc attieksmei pret šīs Āzijas lielvaras ietekmes paplašināšanos jābūt saprātīgi piesardzīgai. Citējot britu raidorganizāciju BBC – nekas nav tikai pozitīvs vai tikai negatīvs.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Ķīnieši ir gudri, ķīnieši raugās uz Rietumiem un visu laiku mācās.
sorry
s
Kā saka Spānijā buļļu cīņās - mazāk politikas, tuvāk pie vērša. Mēs dzīvojam valstī, kur nedarbojas likumi un iznīcināts izglītotais sabiedrības slānis. Varbūt labāk parunāt, kāpēc 100 km no Ušakov-gradas ceļi izzūd, bet uiguriem tie ir labāki kā ASV, pateicoties ķīniešu dotācijām. Vai tiešām jeņķu sūtniecība nevar pati te parunāt un liek jums ruporēt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē