Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bīstamais naivuma triumfs

Laiku pa laikam gadās dzirdēt par cilvēkiem, kuri cietuši finansiālus zaudējumus, uzticoties viltīgiem shēmotājiem. Piemēram, nesen plaši tika apspriests gadījums ar finanšu sektora uzņēmumu, kam Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par negodīgu komercpraksi pat piemēroja sodu 50 000 eiro apmērā.

Ir dzirdēts arī par finansiāliem zaudējumiem, ko cilvēki cietuši, iekrītot interneta vidē vai telefonsarunās izliktās lamatās. Nereti šādos gadījumos tiek fiksēta balansēšana uz likumības robežas, jo cilvēki, kuri kļuvuši par upuriem, paši viegli un ātri uzticējušies viltniekiem, nav bijis, piemēram, uzbrukuma un aplaupīšanas uz ielas. Nenoliedzami juridiskās nianses ir likumsargu ziņā un dažādos gadījumos atšķiras, taču diemžēl nevar izslēgt arī tādus faktorus kā lētticība, naivums un neprasme turēties pretī manipulēšanai.

Viens piemērs. Nesen sociālajā tīklā Facebook.com parādījās kādas personas piedāvājums – samaksāt viņai daudzus simtus eiro par ceļojumu pa kādu eksotisku valsti, vien aviobiļetes katram ceļojuma dalībniekam pašam jānopērk. Kāda feisbuka lietotāja painteresējās, vai ceļojuma organizētājai ir tūrisma pakalpojumu sniegšanai nepieciešanā licence, vai šis bizness ir reģistrēts un iekļauts PTAC koordinētajā Tūrisma operatoru un aģentu datubāzē. Atbilde bija – nē un nekādu licenci, nekādu reģistrēšanos šai personai nemaz nevajagot. Taču vēl pārsteidzošāki bija citu diskusijas dalībnieku komentāri, kuros dominēja nostāja – ko "piesienās", prasot par kaut kādu licenci?

Respektīvi, izrādās, ka loģiski jautājumi par to, vai piedāvājums ir uzticams un drošs, tiek uztverti kā lieki un pat nepamatoti.

Taču, ja ir tādi cilvēki, kuri ir gatavi šķirties no simtiem eiro, tiklīdz ierauga banālas fotogrāfijas, ko papildina patētiskas frāzes, pat nepārbaudot juridiskos aspektus, tad nav brīnums, ka pēc tam jādzird žēlabaini stāsti par cietējiem, kuri zaudējuši naudu. 

Protams, varbūt no konkrētās ceļojuma organizētājas projekta izaugs spēcīga, godīga licencēta tūrisma kompānija. Un, protams, cilvēki ir finansiāli cietuši, krahu piedzīvojot oficiāli reģistrētām tūrisma un citu nozaru kompānijām un pat slavenām bankām. Taču tādēļ jau nav jāuzticas katram svešiniekam, kurš mēģina kaut ko pārdot internetā. 

Tas ir finanšu pratības pamats – vienmēr, pirms kādam atdot savu naudu, padomāt, kas ir zināms par to cilvēku, uzņēmumu un organizāciju, kas prasa naudu. Turklāt it īpaši aktuāli tas ir patlaban, tuvojoties Ziemassvētkiem, kad starp respektablām, uzticamām labdarības akcijām var pavīdēt arī visai savdabīgi ziedojumu vācēji.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Cilvēki ir gatavi par drošību papļāpāt, bet nav gatavi neko drošības labā darīt. Neticat? Ieejiet kādā iestādē, pašvaldībā, piemēram, un pajautājiet, vai viņi ir savu seifu nostiprinājuši kā nākas. Vai ir pieskrūvējuši pie grīdas? Viss, ko jūs dzirdēsiet atbildei , būs apstiprinājums manam pirmajam teikumam.
trushu skaistumkonkurss
t
izskaidrojums ir viens - shajaa valstii daudzi cilveeki var tik maz atljauties, ka ieraugot pasakainu celjojumu par 2x leetaaku cenu domaa ka shaadas otras iespeejas nebuus un iet uz visu banku. jo var tachu neriskeet nemaz un nodziivot dziivi pa tuksho tikai braucot katru dienu piebaaztaa un piebezdeetaa sabiedriskajaa uz darbu un atpakalj vai njemt un noriskeet un par peedeejo naudu kautkur aizbraukt. taa ir tieshi taa pati domaashana kas 90tajos kad atveeraas lietoto automashiinu tirgus no vaacijas, katram gribeejaas nopirkt importa auto par peedeejo naudu un ljoti daudzi ar galvu nedomaaja. Un tas nav tik daudz deelj naivuma cik veelmes nepalaist garaam iespeeju, jo to iespeeju ir gauzhaam maz. Tas tikai tagad mees taa varam ar veesu praatu uz to visu paskatiities un pasmaidiit, pameegjiniet atcereeties pashi sevi kaa staaveejaat peec dzhinsaam nenromaalaas rindaas pie sporta pils.
Pravietisnejaukais
P
Iespējams, ka naivuma iznīdēšanai būtu noderīgi lietas saukt īstajā vārdā. Piemēram - nevis "kautrība", bet - "bailes". Nevis "naivums", bet - "muļķība". Šo sarakstu katrs var turpināt pēc saviem ieskatiem... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē