Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ar draudu un sankciju pret Krieviju palīdzību kaut ko panākt nav iespējams

Cerības un realitāte

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska aicinājums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par Krimu un Donbasu "parunāt" ASV, Lielbritānijas, Vācijas un Francijas līderu klātbūtnē ar augstu ticamības pakāpi ir nolemts neveiksmei.

Krievija absolūti nav ieinteresēta šādās sarunās – gan tāpēc, ka Maskava principā atsakās runāt par Krimas statusu, gan tāpēc, ka tai nav vēlmes pārskatīt tā dēvētās Minskas vienošanās, kas attiecas uz situāciju Donbasā. Minētā dokumenta ietvaros ir paredzēta ne tikai pilnīga uguns pārtraukšana, bet arī tiešas Kijevas un separātistu sarunas un īpašs, Ukrainas konstitūcijā noteikts statuss Donbasa reģionam. Ar ievērojamu politisko, ekonomisko, valodas un vēl citām autonomijām.

Jāatgādina, ka vienošanās tika parakstītas laikā, kad starptautiskā politiskā situācija visai jūtami atšķīrās no šodienas stāvokļa, un valdīja pārliecība, ka Krievija būs spiesta piekāpties rietumu spiedienam un piekrist Donbasa atgriešanai Ukrainas sastāvā Kijevai vēlamā veidā. Tāpat bija nepieciešams apturēt karadarbību, kas draudēja ar katastrofu Kijevai, un netika pievērsta uzmanība faktam, ka vienošanās ir atklāti izdevīgas Maskavai.

Rezultāts ir Ukrainas eksprezidenta Petro Porošenko paraksts zem dokumenta, kuram ir ANO Drošības padomes apstiprinātas rezolūcijas statuss un kas de facto paredz, ka vienošanos konsekventas īstenošanas gadījumā separātistu kontrolētā Ukrainas daļa kļūs par izteikti prokrievisku valsti valstī, Kijevas pakļautībā atrodoties tikai formāli. Donbass arī iegūst ievērojamu ietekmi uz visas valsts politisko kursu, un ir maz šaubu, ka līdzīgas tiesības vēlēsies iegūt arī citi valsts reģioni.

Savukārt pārliecība, ka Krievija pēc dokumenta parakstīšanas paklusām kapitulēs un atdos Ukrainai kontroli pār reģionu, ir izrādījušās iluzoras.

Ja atmet visus pašnāvnieciskos vai utopiskos variantus, tad Kijevai ir tikai divas iespējas – vai nu pašizolēties no Donbasa, vai arī mēģināt ar starptautiskās diplomātijas palīdzību tomēr panākt Maskavas piekāpšanos. Tieši uz otro risinājumu arī cer jaunievēlētais Ukrainas prezidents, lai gan reāla pamata šīm cerībām ir maz.

Vadošās rietumvalstis ne tikai ir pārāk aizņemtas ar savām problēmām, bet arī lielākā vai mazākā mērā, taču nonākušas pie secinājuma, ka ar draudu un sankciju pret Krieviju palīdzību kaut ko panākt nav iespējams. Papildus tam pastāv aizdomas, ka rietumu galvaspilsētās situācija, kad starp tām un Krieviju atrodas, lai arī iekšējo pretrunu nomocīta, taču neitrāla Ukraina, tiek uzskatīta par pieņemamu variantu, un reāli kaut ko mainīt neviens nav gatavs. Diemžēl!

Top komentāri

Itamars Toledano
Kamēr cilvēks dzīvs, viņš sevi māna, ka cerības ir realitāte. Kad cerības vairs nav, pazūd arī realitāte. Tāds iznākums REĀLS jebkuram karam, arī karam Ukrainā, jo kara štābs ellē atrodas, bet elle ir acīmredzama REALITĀTE.
Lemesis
L
Par ko Diena šim vējagrāpslim naudu maksā ?! Purkšķinātājs, ne eksperts
1984
1
Interesanti kādu "katastrofu Kijevai" raksta prokremliskais autors ir domājis, ja mēs zinam, ka Kremļa bandformējumi nespēja okupēt pat visu Donbasu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē