Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Demagoģijas giganti

Covid-19 krīzes laikā Krišjāņa Kariņa (JV) valdība daudzkārt nav bijusi spējīga lemt savlaicīgi, precīzi un tā, lai ātri novērstu postošas sekas iedzīvotāju labklājībai vai veselībai. Nu mēs atkal esam nonākuši šādā situācijā.

Daudzas ES valstu valdības lēmumus par plašiem atbalsta pasākumiem saistībā ar energoresursu cenu straujo kāpumu sāka pieņemt jau septembrī un oktobrī, tā cilvēkus pasargājot no cenu šoka apkures sezonas laikā. Pie mums līdz pat decembrim valdība sprieda par maznozīmīgiem soļiem elektroenerģijas tarifu kāpuma daļējai kompensēšanai, lai gan bija skaidrs, ka lielais finansiālais trieciens būs tieši apkures rēķini. Tikai decembrī tā pieņēma kaut cik nozīmīgākus lēmumus, tostarp par finanšu piešķiršanu mājokļu pabalstu saņēmēju loka paplašināšanai. Taču joprojām tie ir tikai kādi 5% no Latvijas mājsaimniecībām, lai gan CSP dati rāda, ka pērn 23,4% Latvijas iedzīvotāju bija nabadzības riska zonā. Vairāk nekā puse strādājošo "uz rokas" mēnesī vēl šodien saņem mazāk par 749 eiro. Ikmēneša izdevumu par mājokli pieaugums par kādiem 100 eiro (mērenākais scenārijs) pusei Latvijas iedzīvotāju nozīmē būtisku dzīves līmeņa samazinājumu, nemaz nerunājot par rēķinu pieaugumu vairāku simtu eiro apmērā gāzes apkures lietotājiem. 

Taču uz šī fona valdošie politiķi turpina darīt to, ko pieprot vislabāk, – dzīt demagoģiju! Nevienu vairs nepārsteidz finanšu ministra Jāņa Reira (JV) filozofiskās pārdomas par to, ka nevajagot nākamajām paaudzēm uzkraut parādu nastu, vai arī viņa padomnieka Inta Dāldera pārspriedumi, ka no PVN samazinājuma energoresursiem lielākie ieguvēji būšot māju baseinu īpašnieki. Šoreiz, pēc pirmdienas koalīcijas sēdes, kurā nekādi lēmumi par atbalstu iedzīvotājiem netika pieņemti, īpaši izcēlās A/P pārstāvji. Tās Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce sāka moralizēt, ka PVN samazināšana elektrībai vai siltumam būšot "īstermiņa risinājums", tāpēc nav atbalstāms, bet atbalsts gāzes cenu kāpuma kompensēšanai vispār nav pieļaujams, jo "valdība apņēmusies samazināt fosilā kurināmā izmantošanu". Pūces idejām tviterī piebalsoja veselības ministrs Daniels Pavļuts: esot nepieciešami enerģijas pabalsti mazāk turīgajiem (!), kā arī "strauja pāreja no gāzes uz vēju, šķeldu un sauli". Tas, ka šāda "strauja pāreja" jau pati nozīmētu ievērojamu izdevumu pieaugumu, ministram laikam nav saprotams. 

Izskatās, ka valdošie politiķi īsti nesaprot arī to, cik sabiedrība pēc diviem mokošiem gadiem Covid-19 zīmē ir nokaitināta, jo pat asas ģeopolitiskās spriedzes brīdī atļaujas publiskus komentārus, kādus nobriedušākās sabiedrībās nekad neatļautos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē