Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Dīvāna mediķis

Savdabīgi vērot, kā politiķi aizvien aktīvi izsaka viedokļus un pārdomas par tēmām, par kurām, diezgan ticami, viņiem ir visai maz zināšanu un kompetences. Tādas pārdomas raisīja premjera Krišjāņa Kariņa šonedēļ paustā iniciatīva Covid19 apkarošanas jomā.

Proti, Kariņaprāt, sabiedrībai vajadzētu pamazām atteikties no auduma sejas masku lietošanas ikdienā, tās aizstājot ar medicīniskajām sejas maskām vai FFP2 respiratoriem, kas nodrošinot labāku aizsardzību pret Covid-19 izplatīšanos.

Kā pamatojumu savai iniciatīvai premjers gan min salīdzinoši loģisku faktoru – arī citās valstīs aizvien vairāk notiekot virzība uz medicīnisko masku un FFP2 respiratoru ieviešanu ikdienas lietošanā. Ideja pati par sevi noteikti ir pareiza, ja rezultātā patiešām izdotos mazināt vīrusa izplatību un varbūt tuvākā gada laikā pat savaldīt to līdz līmenim, ka sabiedrība un ekonomika var atgriezties normālā dzīvē.

Taču šajā stāstā pārsteidz, ka jau atkal tieši politiķis, nevis veselības nozares speciālists runā par tēmu, kura ir dziļi medicīniska un kurā, esmu pārliecināts, diez vai premjers orientējas pietiekami kompetenti. Un tieši tāpēc jau atkal rodas aizdomas (pamatotas vai nepamatotas – tas ir cits jautājums), vai kādos kuluāros nevarētu būt sarunāti "kādi noderīgi iepirkumi kādiem noderīgiem uzņēmējiem", kas beigās jau kārtējo reizi radīs daudz jautājumu, uz kuriem būs ļoti maz atbilžu vai to nebūs vispār. Šo teju divu pēdējo gadu laikā tomēr esam piedzīvojuši un joprojām piedzīvojam pārāk daudz dīvainu naudas tēriņu, no kuriem daļai varbūt kaut kur dziļi saknē ir loģisks pamats un izskaidrojums, taču tas palicis politiķu un viņiem pietuvināto personu nespējā precīzi un kompetenti izskaidrot tās vai citas rīcības pamatojumu.

Valdošajai koalīcijai bieži labpatīkas kritizēt un dažubrīd pat izsmiet tos, kuri pauž pretēju viedokli. Nenoliedzami ir daudz dezinformācijas, un diemžēl ir daļa cilvēku, kuri šai dezinformācijai notic un dzīvo tās radītajā ietekmē, nevis ieklausās kompetentu speciālistu viedokļos. Tieši tādēļ man šķistu loģiski, ja par nepieciešamību pāriet no auduma maskām uz FFP2 respiratoriem runātu profesionāli mediķi. Taču brīdī, kad par masku medicīniskajām specifikācijām ierunājas cilvēks ar publisku autoritāti, bet bez profesionālām zināšanām, sanāk tieši tāds "dīvāna mediķa" izteikums kā aģentūras LETA publicētajā premjera citātā: "Līdzīga aizsardzība ir no ķirurģiskajām sejas maskām, kurām vienīgais trūkums ir tas, ka bieži ir paliela sprauga kaut kur pie vaigiem, kas palielina iespēju, ka varētu iekļūt šī infekcija."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē