Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Eiropeiskas vēlēšanas gaidot

Latvijā tuvākās plānotās vēlēšanas ir gaidāmas 2024. gada 8. jūnijā, kad balsosim par nākamā sasaukuma Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem. Jāatgādina, ka patlaban Latviju EP pārstāv astoņi deputāti, bet nākamajā sasaukumā varētu būt deviņi. Kopējais EP deputātu skaits pārsniedz septiņus simtus.

Nesen EP birojs Latvijā publiskoja apkopojumu par mūsu valsti pašlaik pārstāvošo deputātu paveikto. Apkopojumā visai pamanāms ir atbalsts Ukrainai un drošības temats. Piemēram, Inese Vaidere (ETP/JV) norāda, ka veikts "aktīvs darbs, lai turpinātu palīdzēt Ukrainai karā pret agresoru Krieviju". Sandra Kalniete (ETP/JV) akcentē, ka "nodrošināts pastāvīgs un efektīvs Eiropas atbalsts Ukrainai visos līmeņos un ar visiem Eiropas rīcībā esošajiem instrumentiem". Ivars Ijabs (Renew Europe/A/P!) vēsta, ka pieņemts likumprojekts par Eiropas aizsardzības rūpniecības stiprināšanu ar kopīgiem aizsardzības iepirkumiem, kas ļaus "par zemāku cenu nodrošināt labākus ieročus Latvijas, Ukrainas un visas Eiropas aizsardzībai". Dace Melbārde (ETP/JV) sekmējusi to, ka Eiropas Savienības (ES) atbalsts pieejams "trimdā esošajiem Ukrainas medijiem". Roberts Zīle (EKR/NA) panācis, ka atbalstīts viņa aicinājums visā ES aizliegt pilsonības tirgošanu un uzturēšanās atļauju piešķiršanu pret investīcijām un līdz ar to "uzlabota drošības situācija Latvijā un visā ES". Savukārt ekonomiskajā aspektā Latviju pārstāvošo EP deputātu paveiktajā pamanāma ar transporta nozari, kā arī ar Eiropas zaļā kursa īstenošanu saistītu jautājumu risināšana.

Kopš brīža, kad tika ievēlēts pašreizējais EP, esam piedzīvojuši Covid-19 pandēmiju, Krievijas iebrukumu Ukrainā un vēl dažādus notikumus, ko 2019. gadā neprognozēja pat vispieredzējušākie eksperti. Arī patlaban to, kādas būs galvenās aktualitātes aptuveni pēc desmit mēnešiem, kad notiks EP vēlēšanas, precīzi nevar pasacīt neviens.

Tomēr Latvijas sabiedrībā pamanāmie strāvojumi liek domāt, ka pastiprinās pieprasījums pēc tāda politiskā spēka, kas, pirmkārt, stingri iestājas par latviskām un eiropeiskām vērtībām, spējot neizdabāt prokremliskām un prokrieviskām interesēm, otrkārt, apzinās, ka jāveido tāds normatīvais regulējums, kas sekmē jaunu uzņēmumu dibināšanu un attīstību, treškārt, koncentrējas uz tādu sociālā atbalsta sistēmu, kurā palīdzību saņem tie cilvēki, kas paši sev labklājību nodrošināt tiešām nespēj.

Pagaidām šāda politiskā spēka, kura prioritātes ietvertu četrus minētos aspektus, Latvijā nav. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē