Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Esam muļķu valsts?

Patiesībā ļoti savdabīgi klausīties politiķu patosa piepildītās uzrunas dažādos pasākumos, kurās itin bieži tiek cildināti gudrie, strādīgie un talantīgie Latvijas iedzīvotāji, kuri spējot dot pienesumu Latvijas tautsaimniecībai, lai mēs visi kopā stiprinātu un kāpinātu valsts tautsaimniecības konkurētspēju starptautiskā līmenī. Nenoliedzami – tas ir ļoti atzinīgi vērtējams, ja valstsvīri un valsts sievas vismaz šādi cenšas celt sabiedrības pašapziņu.

Un tajā pašā laikā ir brīži, kad šie paši valstsvīri un sievas nonāk faktiski pretrunā ar saviem cildinājuma vārdiem nācijai. Šajā gadījumā runa ir par politiķu aizvien pieaugošo vēlmi darbam valsts kapitālsabiedrību vadībā piesaistīt ārvalstniekus, turklāt šis mērķis nereti ir uztverams kā teju izšķirošs faktors, lai uzņēmums turpmāk darbotos daudz efektīvāk, caurspīdīgāk un rentablāk. Neesmu pret to, ka arī ārvalstnieki piedalās konkursos uz vakancēm valsts kapitālsabiedrību vadībā, tomēr izbrīna tas, ka nereti nepiederība Latvijai tiek akcentēta teju kā ārvalstnieku priekšrocība attiecībā pret vietējiem ekspertiem. Protams, ka arī daudzu privātajā sektorā lielāku vai mazāku uzņēmumu vadības komandās strādā no ārzemēm piesaistīti speciālisti, kas acīmredzot ir izvēlēti, jo šķituši labākie pieejamie menedžeri šo uzņēmumu īpašniekiem. Taču jāatceras, ka katrs gadījums ir individuāls un nereti ārvalstu menedžeri uzņēmuma vadības komandā tiek piesaistīti konkrētu projektu vai stratēģisko mērķu īstenošanai, kurus savukārt ir noteikuši vietējie uzņēmumu īpašnieki. Taču jebkurā gadījumā tā ir viņu privāta nauda un privāta lieta.

Cits stāsts, manuprāt, tomēr ir par valsts kapitālsabiedrībām, kas pastarpināti pieder Latvijas iedzīvotājiem. Un šādā kontekstā ir nedaudz aizvainojoši dzirdēt politiķi, precīzāk, satiksmes ministru, attiecībā uz nākamo va/s Latvijas dzelzceļš (LDz) valdes locekļu konkursu sakām, ka kandidāti būtu jāmeklē ārpus Latvijas, jo: "Es domāju, ka ir jāatrod cilvēki, kuriem ir mūsdienīgs redzējums par transporta sistēmu valstī." LDz šeit ir tikai kā jaunākais piemērs, no kura nākas izdarīt secinājumu, ka politiķu skatījumā Latvijā ir iestājies augstas raudzes dažādu jomu profesionāļu deficīts, kā dēļ tagad savu uzņēmumu vadīšanai jāaicina ārzemnieki. Un, starp citu, kur ir garantija, ka šie ārvalstu eksperti būs patiešām labāki, bet galvenais – lojālāki Latvijas ekonomiskajām interesēm nekā vietējie? Taču būtiskākais jautājums politiķiem: kā tad īsti ir – Latvija ir talantīgu, gudru un mūsdienīgi domājošu cilvēku vai tomēr netalantīgu muļķu valsts?

Top komentāri

Muļķu netrūkst nevienai tautai,
M
un Latvija nav nekāds izņēmums. Cita lieta, ka muļķis, ka viņš ir muļķis NEZINA, un tad jājautā - kurai kategorijai sevi kāds pieskaita - gudro vai muļķo?
Krējums Saldais
K
Lai atbildētu uz virsrakstā izteikto jautājumu, būtu jāpieaicana kāds vietējais eksperts. Varbūt Krištopānu?
.
.
Latvijas intelektuālais genofonds ir noplicināts un faktiski iznīcināts- ko nepaveica Ādolfs un Staļinu Joske, to pabeidza jenoti. Gaišie prāti ir iznīcināti vai aizbēguši emigrācijā. Tāpēc uz virsrakstā uzdoto jautājumu atbilde ir viennozīmīga- jā esam muļķu valsts!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē