Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Grūtības nav aizmirstas

Pirms četriem gadiem – 2020. gada martā – viena no svarīgākajām aktualitātēm mūsu valstī bija dīkstāves pabalsti nodarbinātajiem tajās nozarēs, kuru darbību pilnībā vai daļēji apturēja Covid-19 pandēmija.

Jāatceras, ka 2020. gada 12. martā tika izsludināta ārkārtējā situācija "ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību" un tika ieviesti epidemioloģiskie ierobežojumi. Tā paša gada 23. martā LETA vēstīja, ka "dīkstāves pabalstus plāno sākt izmaksāt jau šonedēļ". Tomēr izrādījās, ka dīkstāves pabalstu saņemšana var būt sarežģīta, turklāt ar birokrātiju bija spiesti cīnīties pat tādi uzņēmumi, kuri lepojās ar augstu nodokļu nomaksas disciplīnu. Tāds viedoklis, ka atbalsta piešķiršana ir pārāk sīkstulīga, izskanēja pat no banku ekonomistu vides. Vēl jāatceras, ka pirms četriem gadiem – tāpat kā patlaban – Finanšu ministriju vadīja Jaunā Vienotība (JV). 

Kāpēc tas ir svarīgi 2024. gadā? Tāpēc, ka pirmā ārkārtējā situācija bija šoks daudziem cilvēkiem, kuri pēkšņi palika ne jau tikai bez darba, bet bez tiesībām strādāt savā specialitātē. Finansiālajā aspektā tas, protams, it īpaši šokējoši bija privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuriem katrs eiro algām ir pašiem jānopelna. Atbalsta piešķiršanas smagnējā gaita, iespējams, ir aizmirsusies politiķiem un ierēdņiem, bet ne uzņēmējiem un uzņēmumu darbiniekiem, kuriem 2020. gada pavasaris kļuva, iespējams, par dramatiskāko periodu viņu profesionālajā dzīvē. 

Turklāt tālaika finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) ir viens no tiem mūsu valsts politiķiem, kurš daudzus gadus ir akcentējis, cik svarīgi ir maksāt ne tikai nodokļus, bet arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un ka centieni veikt vien niecīgas VSAOI daudzus iedzīvotājus pakļauj sociālajiem riskiem.

To visu ņemot vērā, skandāls, ko aizsāka Vienotības biroja bijušā darbinieka Normunda Orleāna paziņojumi par aplokšņu algu maksāšanu biroja darbiniekiem, partijai trāpa pašā vārīgākajā punktā. 

JV nav raksturīga pārspīlēta moralizēšana par latviešu un krievu tēmu vai par cilvēktiesību un ģimenes jēdzienu, ar ko savukārt koši izceļas citi politiskie spēki. Taču JV ir tas politiskais spēks, kurš par nodokļu nomaksu ir moralizējis ne tikai ekonomikas augšupejas laikos, bet pat pandēmijas pirmajā vilnī, un līdz ar to iespējamo aplokšņu algu skandāls rada aizdomas par milzīgu liekulību – tā sakot, citiem lasa morāli, bet ko paši?

Ja Eiropas Parlamenta vēlēšanās JV rezultāti nebūs īpaši spoži, iemesls būs skaidrs. Protams, līdz 8. jūnijam vēl ir laiks, un var izgaismoties visdažādākie atklājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē