Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietējā šiītu islāmistu kustība Hezballah.

Oficiāli atbildību par šīm sprādzienu sērijām neviens uzņēmies nav, lai gan ir skaidrs, ka aiz tām stāv Izraēlas slepenie dienesti. Tehniski eksplozijas acīmredzami ir organizētas, nomainot saziņas iekārtu litija akumulatorus ar sprāgstvielām papildinātām to replikām, kas attiecīgi aktivizētas militāras nepieciešamības dēļ. Nomainīti akumulatori savukārt ir kaut kur pa ceļam no ražotāja līdz Libānai.

Ideja, ka litija akumulatori var tikt aizstāti ar noteiktā veidā uzspridzināmām replikām, funkcionāli, vizuāli un standarta drošības sistēmu ietvaros arī tehniski būtībā neatšķiramām no parastiem akumulatoriem, protams, nav jauna. Šī iespēja arī ne reizi vien ir tikusi izmantota kā politisku, tā noziedzīgu nodomu īstenošanai, tomēr līdz šim mērķi vienmēr ir bijuši individuāli, bet sprāgstošās replikas tapušas slepenās laboratorijās vai dziļā pagrīdē.

Libānā tikmēr ir piedzīvots pirmais masveidīgais šādu repliku izmantošanas, pie kam efektīvas izmantošanas, gadījums, bet replikas attiecīgi ir izgatavotas savā ziņā rūpnieciskos apmēros. Tas savukārt ir precedents (kas gan agri vai vēlu tiktu piedzīvots jebkurā gadījumā), kuru centīsies atkārtot jau pavisam citi ļaudis ar pavisam citiem nolūkiem.

Fundamentāla problēma šajā gadījumā ir tā, ka mūsdienu civilizāciju tikpat labi var dēvēt par litija akumulatoru civilizāciju. Nedaudz vairāk nekā trijās desmitgadēs kopš šo enerģijas uzkrāšanas avotu pirmās parādīšanās tirgū (1991. gadā) to skaits ir sasniedzis miljardus, un tie tiek izmantoti visdažādākajās iekārtās. Sākot ar rokaspulksteņiem, beidzot ar elektromobiļiem vai saules enerģijas sistēmām. Turklāt, jo tehnoloģiskāka ir kāda valsts, jo vairāk tajā ir šādu akumulatoru, kamēr kamieļiem un automātiem AK-47 baterijas nav vajadzīgas.

Islāma radikāļu interneta vietnes pēc notikumiem Libānā tikmēr jau pārplūdinājuši aicinājumi "atriebties neticīgajiem" analogā veidā. Ķerties pie sprāgstošo repliku izgatavošanas rūpnieciskos mērogos un to nogādāšanas Rietumos. Iespēja, ka tā arī notiks, ir ļoti augsta, bet, kā novērst šos draudus, vismaz pagaidām nav skaidrs. Attiecīgi arī sprādzienu sērija Libānā atstās ievērojamu ietekmi ne tikai uz situāciju Tuvajos Austrumos, tā kļūs par iespaidīgu drošības izaicinājumu arī globālā mērogā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē