Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izraēla – līdere iedzīvotāju vakcinēšanā

Ideālajā variantā vakcinācijai jāaptver visi valsts iedzīvotāji, protams, izņemot tos, kam tas nav iespējams kādu veselības problēmu dēļ, – Andim Sedleniekam pauž Izraēlas vēstnieces vietniece Latvijā Adi Ophira Maozi.

Izraēla šobrīd ir globāla līdere savu iedzīvotāju vakcinēšanā pret Covid-19. Kā rit vakcinēšanās kampaņa, un kādu iemeslu dēļ tieši Izraēla šajā ziņā pašlaik atrodas visas pasaules uzmanības centrā?

Vakcinācija pret Covid-19 Izraēlā sākās 19. decembrī, tā notiek galvenokārt ar Pfizer/BioNTech vakcīnām, ar šo uzņēmumu mūsu valdība parakstīja sākotnējo vienošanos par desmit miljonu vakcīnu devu piegādi. Tā kā vienam cilvēkam nepieciešamas divas devas, ar šīm piegādēm ir pietiekami piecu miljonu Izraēlas iedzīvotāju vakcinēšanai. Piegāžu apjoms atbilstīgi parakstītajam līgumam savukārt paredzēts 400–700 tūkstoši devu nedēļā, tas attiecas uz šo konkrēto vienošanos. Piegādes un vakcinēšanās kampaņa sākās pēc tam, kad Pfizer/BioNTech vakcīna decembra vidū Izraēlā tika apstiprināta ārkārtas izmantošanai, tomēr šeit ir ļoti svarīgi, ka Izraēlas valdība, mūsu atbildīgās amatpersonas uz pandēmisko situāciju reaģēja ļoti operatīvi un bija viena no pirmajām pasaulē, kas noslēdza vienošanās ar ražotājiem par vakcīnu piegādēm.

Šāda vienošanās bija iespējama tostarp arī tāpēc, ka Izraēlas amatpersonas spēja pārliecināt ražotāju par mūsu veselības aprūpes sistēmas efektivitāti un spēju iespējami īsākā laikā vakcinēt iespējami plašāku iedzīvotāju loku. Šābrīža mērķis, jāatgādina, ir līdz marta beigām vakcinēt 70% no kopumā deviņiem miljoniem Izraēlas iedzīvotāju. Vēl 10% imunitāti iegūs slimības rezultātā. Ideālajā variantā vakcinācijai jāaptver visi valsts iedzīvotāji, protams, izņemot tos, kam tas nav iespējams kādu veselības problēmu dēļ. Valsts veselības aprūpes sistēmas spēja to nodrošināt nozīmē arī to, ka vakcīnu ražotājs īsā laikā saņems tam svarīgu informāciju par kampaņas medicīniskajiem rezultātiem. Arī tā ir lielā mērā unikāla iespēja, jo Izraēlā mīt lielāks skaits dažādu kopienu cilvēku no daudziem pasaules reģioniem, un šāds aptvērums kompānijai ir ļoti nozīmīgs. Arī šis ir būtisks iemesls, kamdēļ Izraēla kā viena no pirmajām saņem vakcīnu.

Es jau iepriekš paredzu nākamo jautājumu un uzreiz paskaidrošu, ka vienošanās par datu nodošanu Pfizer/BioNTech attiecas tikai uz specifisku medicīnisko informāciju, tā neattiecas uz jebkādiem personiskajiem datiem. Ne tikai vakcīnu ražotājam, bet arī Pasaules Veselības organizācijai tiek nosūtītas ziņas par vakcīnu saņēmēju vecumu un dzimumu, viņu medicīniskā vēsture, informācija par vakcīnu efektivitāti un kādiem blakus efektiem, ja tādi parādās. Visi šie dati ir pilnībā anonīmi, bet jebkāda cilvēku identificēšana, balstoties uz tiem, nav iespējama. Kopumā šāda sadarbība ir abpusēji izdevīga un kalpo par pamatu veiksmīgām attiecībām starp Izraēlas valsti un vakcīnu ražotāju, kā arī Pasaules Veselības organizāciju.

Janvāra vidū Izraēla, jāpiebilst, sāka saņemt arī ASV kompānijas Moderna ražotās vakcīnas, ir paredzētas arī AstraZeneca ražoto vakcīnu piegādes, nav izslēgta sadarbība ar vēl citiem vakcīnu ražotājiem, kad tas kļūs iespējams, tā ka šajā ziņā nekādu problēmu, cerams, nebūs. Jau šobrīd vismaz pirmo vakcīnu ir saņēmuši ap 40% valsts iedzīvotāju, bet abas vakcīnas – vairāk par miljonu cilvēku, un mēs esam pārliecināti, ka sasniegsim izvirzītos mērķus attiecībā uz iedzīvotāju vakcinēšanos.

Vakcīnu cena. Plašsaziņas līdzekļos izskanējusi informācija, ka Izraēla par Pfizer/BioNTech vakcīnām maksā vairāk nekā, piemēram, Eiropas Savienība (ES)?

Šis ir gadījums, kad svarīga ir operativitāte un iespēja maksimāli ātri nodrošināt ar vakcīnām mūsu iedzīvotājus, lai novērstu draudus viņu veselībai un dzīvībai, ļautu viņiem atgriezties ierastajā ikdienas dzīvē. Lai mēs atgrieztos gaismā.

Veselības aprūpes sistēmas efektivitāte un spēja aptvert iespējami plašāku cilvēku loku maksimāli īsā laika periodā. Kādi ir šīs sistēmas darbības pamatprincipi?

Ja mēs runājam par organizatoriskajiem vai tehniskajiem aspektiem, tad visi Izraēlas pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji ir apdrošināti un pēc teritoriālā principa piesaistīti konkrētām veselības aprūpes iestādēm, kā valsts, tā privātajām, kaut gan sistēmas darbību kopumā nodrošina valsts. Visa medicīniskā informācija arī ir apvienota vienotā nacionālajā digitālajā tīklā, un jebkurš sertificēts šā tīkla izmantotājs uzreiz var redzēt visu viņam nepieciešamo informāciju, kas padara daudz ātrāku un vienkāršāku lēmumu pieņemšanu, tajā skaitā attiecībā uz to, vai konkrētajam cilvēkam neradīsies kādas problēmas saistībā ar vakcinēšanos.

Vakcinēšanās iedzīvotājiem ir bezmaksas, un šobrīd veselības aprūpes sistēmas ietvaros ir izveidota un darbojas vienkārša un efektīva iedzīvotāju pieteikšanās vakcinēšanai, kā arī viņu informēšanas shēma. Tiek īstenota plaša informatīvā kampaņa, orientēta uz dažādām sabiedrības grupām, teiksim tā, tām piemērotākā veidā. Tāpat mūsu farmācijas kompānijas Teva Pharmaceutical loģistikas apakšvienība ir atrisinājusi visus ar vakcīnu piegādi pat nomaļākajās valsts vietās saistītus jautājumus. Pfizer/BioNTech vakcīna, jāatgādina, ir jāuzglabā mīnus 70˚C temperatūrā.

Vēl viens ļoti būtisks faktors, ka savas vēstures un arī šodienas realitātes dēļ Izraēlas sabiedrība ir ļoti organizēta, spējīga saliedēties draudu un grūtību priekšā, un tas, protams, attiecas arī uz veselības aprūpes jautājumiem. Medicīniskais personāls, piemēram, uzņemas ievērojamus apjomus brīvprātīgā darba, un arī sabiedrībā kopumā valda apziņa, ka vakcinēšanās ir nepieciešama, ka tā nepieciešama gan katram cilvēkam atsevišķi, gan viņu ģimenes locekļu, tuvinieku drošībai. Kā arī tam, lai valsts varētu atgriezties gaismā (Back to Light), kā tiek dēvēta kampaņa kopumā. Protams, šeit nepieciešams piebilst, ka arī Izraēlā pastāv atsevišķas vakcinēšanās pretinieku grupas, tomēr to ietekme uz kopējo viedokli ir nenozīmīga.

Palestīniešu teritorijas vispārējā vakcinēšanās, cik saprotams, neaptver?

Viņi pamatā nav Izraēlas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji un nav mūsu veselības aprūpes sistēmas dalībnieki. Vienlaikus, ņemot vērā Izraēlas ciešo saistību ar šīm teritorijām, es nešaubos, ka šeit būtu iespējams runāt par sadarbību vakcinēšanās jautājumā, tomēr situācija ir tāda pati kā daudzos citos gadījumos – nedz Palestīniešu pašpārvaldes, nedz Gazas joslas vadība principiāli nevēlas runāt ar Izraēlu par šo tēmu.

Martā Izraēlā gaidāmas pēc skaita jau ceturtās ārkārtas vēlēšanas samērā īsā laika posmā. Vai priekšvēlēšanu gaisotne neatstāj kādu ietekmi uz vakcinēšanās norisi?

Raugoties no organizatoriskā vai tehniskā viedokļa, gaidāmās vēlēšanas neko būtisku ietekmēt nevar. Veselības aprūpes sistēma kopumā ir labi funkcionējoša un nav atkarīga no aktuālajiem notikumiem politikā. Tas ir līdzīgi tam, kā valsts aparāts, dažādas iestādes, turpina darboties arī politisko krīžu apstākļos. Protams, šobrīd pie varas esošajiem politiķiem pašreizējā situācija rada zināmas elektorālās priekšrocības, jo viņi atrodas uzmanības centrā un viņu lēmumiem un darbībām tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē