Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kā gudri dalīt naudu?

Tieši tā, kā jau tika prognozēts, diskusijas par izmaiņām nodokļu sistēmā atklājušas, ka pastāv dažādas intereses, bet tā arī nav precīzi definēts, kāds būs reālais ieguvums no iecerētajām nodokļu sistēmas izmaiņām. Šo problēmu – neprasmi definēt mērķi un reālo ieguvumu – ne tikai saistībā ar nodokļu evolūciju, bet arī kopumā ar valsts budžetā esošās naudas dalīšanu – ir akcentējis bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, kurš paudis: "Mums valstī nav stratēģiska skatījuma, ko gribam no katras nozares un cik esam gatavi par to maksāt. Ir divi veidi, kā mūsu valstī sadala naudu. Ārējie faktori, piemēram, NATO prasības aizsardzībai, un otrs – pēc lielākā bļāvēja principa." (Žurnāls Domuzīme/portāls Delfi.lv.)

Tas, ka nauda tiek sadalīta ārējo faktoru ietekmē un "pēc lielākā bļāvēja principa", visai negatīvā gaismā parāda gan naudas dalītājus – tātad politiķus un galvenokārt jau Saeimu un valdību (nevis konkrēti 13. Saeimu un Krišjāņa Kariņa (JV) vadīto valdību, bet kopumā vairākas Saeimas un valdības) –, gan visu mūsu sabiedrību. 

Intervijā Dienai Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis nesen sacīja, ka ir tikai viena sabiedrības daļa, kas nopelna to naudu, kas veido valsts budžetu, un šī sabiedrības daļa ir uzņēmēji. Ja nodokļos samaksātā nauda tiek sadalīta ārējo faktoru ietekmē, var teikt – kas gan tur slikts, mūsu valsts vēlas uzturēt labas attiecības ar stratēģiskajiem partneriem un citām valstīm, kas ilgtermiņā Latvijai var izrādīties izdevīgi, taču pārlieka ārējo faktoru ietekme nes līdzi riskus. Intereses, ko pārstāv ārējie faktori, ne vienmēr par 100% saskan ar Latvijas pašas interesēm, turklāt, ja kāds rīkojas tikai un vienīgi ārējo faktoru ietekmē, tas liecina par diezgan nožēlojamu sava viedokļa trūkumu.

Vēl bēdīgāk ir, ja uzņēmēju nopelnītā un nodokļos samaksātā nauda tiek sadalīta "pēc lielākā bļāvēja principa".

Visās valstīs, un arī Latvijā, ir cilvēki, kuri bļaujot pieprasa, lai citi risinātu viņu problēmas, jo pašiem vienkārši ir slinkums tās risināt, un šādiem "lielākajiem bļāvējiem" allaž šķiet, ka viņu problēmas ir svarīgākas par visu citu cilvēku problēmām. Ja "lielākajiem bļāvējiem" naudu izdodas iegūt, racionālais ieguvums kādam citam, izņemot viņus pašus, ir niecīgs vai nekāds. Arī sabiedrībai kopumā ieguvums ir niecīgs vai vispār nekāds.

Patlaban aktuāls temats ir Nacionālais attīstības plāns 2021.–2027. gadam. Jācer, ka šajā plānā tiks definēts Latvijas interesēm atbilstošs virziens, kas nebūs pielāgots tikai ārējiem faktoriem, un tā īstenošanas gaitu neietekmēs "lielākie bļāvēji".

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Kā gudri pelnīt naudu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē