Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Aktuāls temats būs valsts atbalsts

Kam krīze ir izdevība?

Jebkura krīze ir arī izdevība – šāda frāze bieži dzirdama saistībā ar situāciju, ko radījusi Covid-19 pandēmija. Konkrētu uzņēmumu un arī nozaru 2020. gada finanšu dati, ko publisko gan aģentūra LETA, gan kompānija Lursoft, gan vēl citi informācijas avoti, rāda, ka vismaz īstermiņā ieguvēji ir informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi un visas tās jomas, kuras gan var, gan arī prot preces un pakalpojumus pārdot attālināti.

Protams, viss nav ideāli un dažreiz e-komercijas sektors preču piegādi īsteno tikpat haotiski kā Vakcinācijas birojs vakcinēšanos pret Covid-19 šā gada pavasarī. Turklāt dažādi attālinātās saziņas risinājumi mēdz nefunkcionēt, kā ir bijis plānots, pat e-Saeimas platformā. Tomēr kopumā 17 pandēmijas mēnešu laikā IT nozare un ar to saistītās jomas ir piedzīvojušas uzplaukumu, ko apliecina arī daudzu uzņēmumu 2020. gada finanšu rādītāji. Turklāt ir uzlabojušās Latvijas iedzīvotāju digitālās prasmes, un saprotams, ka tās vairs nepazudīs.

No dažādiem datiem arī secināms, ka par ieguvējiem uzskatāmi uzņēmumi, kas piedāvā ikdienā nepieciešamas preces, piemēram, lielveikaliem piegādā pārtikas produktus, un ir visai iespējams, ka pandēmijas laika ieradumi, piemēram, gatavot maltītes mājās, saglabāsies, it īpaši tāpēc, ka gan Latvijā, gan citās valstīs tiek uzskatīts, ka attālināts darbs ir ienācis uz palikšanu.

Tomēr ir virkne ar cilvēku pulcēšanos un pārvietošanos saistītu nozaru, kam pagājušā gada finanšu dati izskatās bēdīgi, un tajos, salīdzinot ar 2019. gadu, redzams apgrozījuma kritums, zaudējumi vai ļoti niecīga peļņa un parādās arī darbinieku skaita samazināšana un būtiska darbības sašaurināšana. Protams, nav jau viss viennozīmīgi. Pat pandēmijas laikā daudz cietušajā tūrisma nozarē ir savi veiksminieki, kuriem par labu nāk vietējā tūrisma uzplaukums, ko sekmē tas, ka starptautiskā ceļošana ir sarežģītāka nekā 2019. gadā. Savi veiksmes stāsti ir arī kultūras jomā, un tie saistīti ar virtuāliem, attālināti baudāmiem notikumiem. Pozitīvi piemēri ir arī pasākumu rīkošanas segmentā, kur senāk iecienītos, formālos un garlaicīgos "lentīšu griešanas pasākumus" aizstājuši saturiski bagāti hibrīdpasākumi. 

Tomēr prognozējot epidemioloģisko un ekonomisko situāciju gaidāmajā rudenī un ziemā, to, ka "viss būs labi!", šobrīd neapgalvo pat allaž optimistiskie banku sektora ekonomisti. Tas liek domāt, ka joprojām aktuāls temats būs valsts atbalsts uzņēmumiem, kuriem 2020. gadā klājies grūti un 2021. gadā strādāt ar pilnu jaudu nav iespējams. Skaidrs, ka ir gaidāma asa cīņa starp taupīgajiem politiķiem un tiem politiķiem, kuri vēlēsies būt dāsni, cerot uz panākumiem 14. Saeimas vēlēšanās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē