Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Nereti kopā ar ūdeni no vanniņas tiek liets ārā arī bērns

Konfiscēs. Visticamāk.

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) aktivitātes pēdējos pāris gados raisījušas plašu diskusiju par tiesiskuma aspektiem Latvijā un to, cik aizsargāts – patiesībā neaizsargāts – ir ikviens uzņēmējs. Aizvien daudziem juristiem un uzņēmējiem nav saprotams, kā var būt situācija, kad, balstoties uz ārkārtīgi slidenu un vispārīgu vārdu – visticamāk –, cilvēkam vai uzņēmējam var atņemt naudu, dažāda līmeņa tiesībsargiem izdarot pieņēmumu, ka naudas izcelsme ir neskaidra un, "visticamāk", noziedzīgā ceļā iegūta, tajā pašā laikā pret pašu personu neierosina kriminālprocesu, neapsūdz noziedzīgos nodarījumos un beigu beigās nenotiesā par šādu likumpārkāpumu.

Par šo jautājumu (un, protams, citām aktualitātēm) plašā intervijā FID vadītāju Ilzi Znotiņu pagājušajā nedēļā publicētajā intervijā izjautāja kolēģi no žurnāla Dienas Bizness, tomēr, izlasot visu interviju, tā arī nekļūst skaidrāks, kādēļ Latvijā atbildīgie dienesti un to darbinieki tik pārcentīgi cenšas turpināt, premjera Krišjāņa Kariņa vārdiem sakot, finanšu sektora "kapitālo remontu". Neskatoties uz to, ka aizvien vairāk juristu, uzņēmēju un privātpersonu uzsver, ka atsevišķas "remonta" ietvaros ieviestās "novitātes" ne tikai kavē, bet pat nīdē ārā legālus biznesus tikai tāpēc, ka dažiem ar varu apveltītiem indivīdiem kādu viņiem vien zināmu faktoru dēļ radies priekšstats, ka "aizdomīgās personas" rīcībā esošie finanšu līdzekļi ir nelikumīgi iegūti. Turklāt paradoksāla ir vēl viena novitāte: nevis apsūdzībai ir jāpierāda nelikumīga līdzekļu izcelsme, bet gan naudas īpašniekam ir jāpierāda, ka tā gūta legālā ceļā. Laikam jāpriecājas, ka šāda kārtība vēl nav ieviesta attiecībā uz lietām, kurās apsūdz konkrētus cilvēkus, – nevari pierādīt savu nevainīgumu, tad sēdēsi cietumā, jo apsūdzībai šķiet, "visticamāk", esi vainīgs.

Rezultāts visām šīm dīvainībām ir bēdīgs Latvijas ekonomikai – gan lielus nodokļus maksājošu uzņēmumu lēmumi pārcelties uz kaimiņvalstīm, kur katru uzņēmēju valsts institūcijas neuzskata par potenciālu vai, "visticamāk", blēdi. Sekas ir gana skaidras: kaimiņu ekonomiku papildina jauns bizness, bet valsts kasi – ienākumi nodokļu veidā. Šķiet, Latvijā šīs abas lietas nevienam valsts pārvaldē nav vajadzīgas, kamēr viņu bankas kontā ik mēnesi ienāk garantēta alga no nodokļu maksātāju kabatām.

Skaidrs, ka daļai aizdomīgās naudas ir nelikumīga vai pat ar smagiem noziegumiem saistīta izcelsme. Skaidrs, ka šāda nauda ir jāatrod un jāizskauž. Taču, šķiet, ne FID, ne citi aizrautīgie noziedzīgās naudas apkarotāji nav pamanījuši, ka, netieši citējot kādu teicienu, – nereti kopā ar ūdeni no vanniņas tiek liets ārā arī bērns. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē