Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Uzņēmumam atšķirībā no valsts iestādes jāpelna šodien

Konfliktē, nevis sadarbojas

Plaisa, kas šķir valsts pārvaldi un privāto sektoru, izrādās, ir nepārvarama pat šajā sarežģītajā situācijā, kad Latvijas ekonomikai jāuzveic Covid-19 krīze. To nesen spilgti apliecināja tūrisma nozares organizāciju un Ekonomikas ministrijas (EM) sadursme.

Pagājušajā nedēļā vairākas tūrisma nozares organizācijas, to vidū arī Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, nosūtīja atklātu vēstuli Eiropas Komisijai, norādot, ka Latvijā tūrisma nozare nesaņem valdības atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai. EM uz to reaģēja, paužot neizpratni par tūrisma nozares organizāciju viedokli, un pat pārmeta, ka vēstule sniedz maldinošu informāciju.

Visticamāk, savstarpēju pārmetumu starp tūrisma nozari un EM nebūtu, ja valsts sektors beidzot saprastu vienkāršo patiesību – biznesā laiks ir nauda. Uzņēmumam atšķirībā no valsts iestādes ir jāpelna šodien, lai rīt būtu nauda, par ko maksāt algas darbiniekiem, nodokļus valstij, biroja īres maksu un vēl daudzus citus maksājumus, kas jāveic, lai uzņēmums vispār varētu funkcionēt. Uzņēmēju vidē iecienītais teiciens, ka uzņēmumam naudas aprite ir tikpat svarīga kā cilvēka dzīvības uzturēšanai asinsrite, var šķist cinisks, bet atbilst patiesībai. Savukārt valsts sektorā, kur algas tiek maksātas no privātā sektora nodokļos samaksātās naudas, princips "lēmuma pieņemšanu atlikt uz rītdienu" nekādas tūlītējas negatīvas finansiālās sekas nerada. Turklāt diemžēl Latvijā ierēdniecībai nav raksturīga patiesa cieņa pret privāto sektoru. Un, iespējams, taisnība ir tiem, kuri apgalvo, ka glorificēt ierēdniecību, bet uzņēmējus uzskatīt par kaut ko nenozīmīgu – tā ir postsovjetiskas sabiedrības pazīme, kas pat vēl 30 gadu pēc neatkarības atjaunošanas joprojām izpaužas arī mūsu valstī.  

Protams, gan valsts sektorā, gan biznesa vidē strādā ļoti dažādi cilvēki – ir gan atbildīgi ierēdņi, gan vieglprātīgi uzņēmēji. Tāpat nenoliedzami Covid-19 krīze ir milzīgs izaicinājums visiem. Taču tieši šajā krīzē valsts sektors un privātais sektors beidzot varētu sadarboties, nevis izturēties kā divas karojošas armijas. Ja daudzi uzņēmumi beigs pastāvēt, samazināsies nodokļu maksājumi, un tas var apdraudēt arī valsts sektorā strādājošo atalgojuma līmeni. To taču pat birokrātijas faniem vajadzētu saprast!

Turklāt, vērtējot situāciju ilgtermiņā, nesaistīti ar Covid-19 krīzi, redzams, ka tūrisma nozares un EM savstarpējie pārmetumi ir tikai viens no daudzajiem valsts pārvaldes un uzņēmēju nesaprašanās piemēriem. Valdības mainās, ministri nāk un iet, taču plaisa, kas šķir valsts sektoru un uzņēmējus, nemazinās.

Top komentāri

Jantariks un Co
J
Mums Siles Vepriem, kas gādā par tautas izmiršanu un emigrēšanu ir pie vienas vietas tā nesapratne un plaisa. Galvenais, ka mēs draudzīgā koalīcija prasmīgi sadalījām 4 miljardus. Balsojiet par mums, jo "krievi nāk !". Tie mūsu uzņēmējdarbībai vēl sliktāk var nodarīt.
Krējums Saldais
K
"Valdības mainās, ministri nāk un iet, taču plaisa, kas šķir valsts sektoru un uzņēmējus, nemazinās...". . . . . . . Cien. Žurnālisti, jūs taču paši atbalstat šo, atbalstījāt arī visas iepriekšējās valdības. Laikam jums šāda situācija patīk un jūs to atbalstat. Neredzu pilnīgi nekādu kritiku valdības darbam un politiksi, izņemot dažas polikorektas rindiņas.... :)
Terminoloģijaiirnozīme
T
Valsts pārvalde un ... Valsts-pārvalde. Kurā valstī kurš dzīvo tam arī attiecīgas intereses.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē