Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Tieši interneta loma aizvien pieaug ļoti būtiski

Koronavīruss un internets

Tiek prognozēts, ka šogad koronavīrusa Covid-19 izplatība kļūs par iemeslu niecīgam iekšzemes kopprodukta pieaugumam Latvijā un arī citās valstīs. Turklāt notikumi, kas saistās ar Covid-19 radītajiem riskiem, jau ir kļuvuši par tā dēvēto Stresa testu transporta nozarei, viesnīcu biznesam, vērienīgu starptautisku pasākumu, tostarp dažādu nozaru izstāžu gadatirgu, rīkotājiem, kā arī visai tūrisma industrijai (šī jēdziena visplašākajā nozīmē) kopumā.

Jau ir arī spilgti atklājušies cilvēku raksturā mītošie pozitīvie un negatīvie aspekti, jo līdz ar racionālu attieksmi pret Covid-19 radītajām pārmaiņām ir pavīdējis kaprīzs aizvainojums, it kā aviokompānijas un pasākumu rīkotāji paši savas neizdarības dēļ būtu atcēluši avioreisus un plānotos pasākumus, nevis būtu bijuši spiesti atcelt koronavīrusa draudu dēļ. Šajos apstākļos transporta un tūrisma joma ir tāda pati situācijas ķīlniece kā ceļotāji, nevis ļaunā sistēma, kas apzināti cenšas darīt pāri indivīdiem, taču to laikam nav lemts saprast tiem cilvēkiem, kas sociālajos tīklos sevi attēlo mūžīgo upuru lomā. 

Tomēr uz visai pesimistisko ekonomisko prognožu un kaprīzo žēlabu fona pavīd arī pieļāvumi, ka ir tādas nozares, kuras gaida izaugsme. Ir visai ticams, ka tad, kad būs apkopoti mazumtirdzniecības dati par februāri un martu, daudzviet būs redzams apgrozījuma kāpums, jo cilvēki ne tikai Latvijā un citās postsovjetiskajās valstīs, kur vecākās un vidējās paaudzes atmiņā ir padomju režīmam raksturīgais preču deficīts, bet pat valstīs ar ļoti atšķirīgu vēsturisko pieredzi – piemēram, Apvienotajā Karalistē, Austrālijā un Maltā – ir iepirkušies visai aizrautīgi. Arī par Ziemeļvalstīm, kurās ir visnotaļ līdzsvarota un pragmatiska sabiedrība, tiek stāstīts, ka cilvēki iepērk pārtiku lielos apjomos un uz laiku pārceļas uz brīvdienu mājām, kas atrodas uz salām vai citās nomaļās vietās.  

Ar šādu izvairīšanos no blīvi apdzīvotām vietām ir saistīts vēl vienas nozares iespējamais uzplaukums, un tā ir informācijas tehnoloģiju (IT) nozare. Covid-19 izplatības riski jau ir veicinājuši dažādu profesionālo pasākumu īstenošanu virtuāli. E-pasts un citi attālinātas saziņas risinājumi aizvien plašāk ienāk gan lietišķajā, gan privātajā saziņā. Tajās profesijās, kurās tas ir iespējams, tiek rekomendēts attālināts darbs. Pastiprinās interese par pārtikas e-veikaliem. Internets tiek izmantots, lai sekotu notikumiem zinātnē, kultūrā un sportā. 

Patīk tas vai ne, bet šajā laikā, kad par pasaules realitāti kļuvusi lidojumu un pasākumu atcelšana, kā arī karantīna, tieši interneta un IT loma pieaug ļoti būtiski.

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Stresa tests globalizācijai.
sorosa jaunatne
s
Romā uzdzīve turpinās pilnā sparā kā allaž. Jaunieši: "Vīruss? Nu un? No tā mirst tikai vecie."
kā ir?
k
Vai Latvijas cietumi ir gatavi koronavīrusam? Itālijā cietumnieku sacelšanās ir notikusi 27 cietumos (pēc policistu arodbiedrības datiem, laikraksts "Le Repubblica"), 6 beigti , 6 intensīvajā terapijā, no daudziem cietumiem mēģinājuši bēgt, dažiem izdevies aizbēgt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē