Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Laiks prasīt kompensācijas?

Pandēmijas laikā Veselības ministrijai (VM), protams, nav viegli. Var patikt, var nepatikt politiskais spēks Attīstībai/Par!, var patikt, var nepatikt veselības ministres Ilzes Viņķeles izvēlētais darbības virziens, taču katrs loģiski domājošs cilvēks saprot, ka VM lēmumi pašreizējos apstākļos nevar būt izdevīgi visiem. Turklāt jāņem vērā arī sakāpināti emocionālais fons, kas ir saistīts ar Covid-19, un sabiedrībā pastāvošie pretējie viedokļi – no "Covid-19 ir politiskās elites izdomājums!" līdz "Politiķi neko nedara, lai tautu pasargātu no Covid-19!".

Taču pagājušās piektdienas valdības sēdē, kad tika diskutēts par Rimi Rīgas maratonu, veselības ministre izteica domu, ko sabiedrība nedrīkstētu atstāt bez nopietna izvērtējuma. Proti, kā 9. oktobrī mikroblogošanas vietnē Twitter vēstīja LTV Ziņu dienests, "@veselibas ministre @Vinkele valdības sēdē norādīja, ka, ja maratons tiks atcelts, tad uzņēmējam [Aigaram Nordam] jākompensē zaudējumi, jo viņš no savas puses esot izpildījis visas pašreizējās prasības". Vārdi, kam jāpievērš uzmanība, ir "jākompensē zaudējumi". Tas, ka par Rimi Rīgas maratona atcelšanu vaimanu vētru sociālajos tīklos centās sacelt daža laba sabiedrisko attiecību speciāliste, lai paliek uz viņas pašas sirdsapziņas. Būtiskākais šajā gadījumā nav konkrētais pasākums – maratons, tā vietā varēja būt arī koncerts, nozares izstāde, konference, izglītības jomas pasākums vai sakrālie svētki. Svarīgākais ir veselības ministres izteikums, ka "jākompensē zaudējumi", jo līdz ar to rodas virkne jautājumu. 

Vai valdība kompensēja zaudējumus tiem Latvijas pilsoņiem, kuri, pandēmijai sākoties, studēja vai strādāja ārvalstīs un bija spiesti neplānoti tērēties, lai atgrieztos Latvijā? Protams, var teikt, ka pavasarī bija ārkārtēja situācija. Taču ārkārtējā situācija beidzās jau jūnijā, bet ierobežojumi turpināja pastāvēt. Vai valdība kompensēja zaudējumus, kas radušies tūrisma uzņēmumiem ne tikai ārkārtējās situācijas laikā, bet arī pēc tās atcelto avioreisu un pašizolācijas prasību dēļ? Vai valdība kompensēja zaudējumus kultūras jomai? (Piemēram, Liepājas teātris ir nonācis grūtībās.) Vai valdība kompensēja zaudējumus nenotikušo gadatirgu organizētājiem? Vai no valdības zaudējumu kompensācijas ir saņēmuši starptautiskie pasažieru pārvadātāji – autobusu uzņēmumi un kuģniecības kompānija? 

Ņemot vērā Viņķeles retoriku, būs interesanti vērot, vai uzņēmēji un kultūras pārstāvji apspriedīsies ar juristiem un prasīs zaudējumu kompensācijas. Ieguvums varētu būt juridiski interesanti precedenti, ko analizēt tieslietu ekspertiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē