Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Laimes lāča meklējumos

Gandrīz uzreiz pēc pašreizējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā publiskajā telpā tiek izteiktas cerības, ka šajā amatā viņš spēs sekmēt vienas, otras, trešās nozares labāku attīstību, ka teju tieši viņš būs tas, kurš veicinās ekonomiskās situācijas uzlabošanos, nevienlīdzības mazināšanos un tamlīdzīgas lietas.

Nebūt nevēlos ar šo izsmiet vai noniecināt tos, kuri tiešām ar cerībām sagaida, ka Rinkēvičs, kurš ilgus gadus ir darbojies gan ierēdniecībā, gan augstos politiskos amatos, tieši ar savu pieredzi un izpratni par sistēmas funkcionēšanas niansēm spēs īstenot daudz produktīvāku dialogu ar likumdevējiem un izpildvaru, ar sev pieejamo instrumentu klāstu stimulējot ierēdņus un politiķus ne tikai nodarboties ar daudzlappušu dokumentu kalnu un birokrātisko džungļu palielināšanu, kā arī daiļrunību, bet strādāt daudz produktīvāk un visai sabiedrībai noderīgāk.

Tomēr gan jāatceras būtiska nianse – Latvijā Valsts prezidentam nav salīdzinoši daudz instrumentu, lai tiešā veidā iejauktos kādos buksējošos procesos un tos nekavējoties uzliktu uz pareizajām sliedēm. Tajā pašā laikā ir pieredzētas arī situācijas, kad Valsts prezidents pat ar savu mazo pilnvaru klāstu ir spējis dot pietiekami spēcīgu stimulu ierēdniecībai un politiķiem, ka sistēma tomēr padodas un sāk kustēties, lai novērstu ilgstoši nerisinātas problēmsituācijas.

Vienlaikus šķiet – Latvijā aizvien ierasta ir tendence valstij sarežģītos brīžos cerības uz būtiskiem uzlabojumiem saistīt ar konkrētām personām, tā teikt, meklēt laimes lāci, kurš atrisinās visus sarežģījumus. 

Tā nekad nav bijis un diez vai būs arī šoreiz. Un te nav ne mazākās saistības ar to vai citu personāliju, kas konkrētajā brīdī ieņem to vai citu amatu. Jo lielā mērā sistēmas darbības efektivitāti nodrošina tie, kuri ir tiešie tās vadītāji ar attiecīgām pilnvarām un spēju vai attiecīgi nespēju šīs pilnvaras profesionāli pielietot.

Vislielākajā mērā valsts ekonomikas attīstības ātrums un kvalitāte gan šodien, gan arī rīt būs atkarīga no valdības un ierēdniecības profesionāliem un adekvātiem lēmumiem. Tāpēc jācer, ka pārmaiņu process valdošajā koalīcijā neparalizēs vai nesabojās iesāktos un vēl ieceru līmenī esošos vajadzīgos (tos, kuri tiešām tādi ir) «transformācijas» procesus. Vienlaikus arī jācer, ka īsti līdz galam nesaprotamais, bet gana lielais kārtējais algas pielikums galvenajam valsts ierēdnim drīz nesīs attiecīgus augļus. Savādāk būs grūti saprast šādu kārtējo algas pielikumu, kamēr citur naudas trūkst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē