Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Ļoti dārgie brāķdari

Ticami, ka tuvākajā laikā valsts tiks iesūdzēta tiesā par Covid-19 pandēmijas laikā pieņemtajiem diskriminējošajiem lēmumiem, nosakot pārmērīgus ierobežojumus lielajiem tirdzniecības centriem.

Tā kā Satversmes tiesa marta vidū nosprieda, ka valdības noteiktie darbības ierobežojumi lielajiem tirdzniecības centriem neatbilst Satversmei, tirgotāji jau uzreiz paziņoja, ka līdz ar to valstij pilnībā jākompensē tiem radītie zaudējumi. Pēc komersantu aprēķiniem, valdības par brāķi atzītais lēmums radīja ap 65 miljonu eiro zaudējumus, no kuriem kompensēti mazāk nekā 20 miljoni, tāpēc tagad viņi vēlas saņemt atlikušos 45 miljonus eiro.

Tā kā šo komersantu prasītā kompensācijas summa ir ļoti iespaidīga un arī valdība nekad nav bijusi īpaši atsaucīga kompensēt savu kļūdu sekas, sagaidāms, ka būs tiesu darbi, kas, visticamāk, būs ilgstoši un prasīs vēl papildu izmaksas advokātu darba apmaksai. Taču ir nojausma, ka šīs varētu nebūt vienīgās pretenzijas pret valsti, ņemot vērā, ka valdības haotiskie, neloģiskie un brīžiem pat bezjēdzīgie lēmumi negatīvi ietekmēja daudzas nozares un uzņēmumus.

Protams, var mēģināt valdības izgāšanos attaisnot ar jau daudzkārt dzirdētajām politiķu frāzēm par nepieredzētiem apstākļiem un nepieciešamību ātri pieņemt lēmumus. Taču labi atceramies, cik patiesībā mokoši lēni lēmumu pieņemšanas notika neskaitāmajās darba grupu, sadarbības padomes un beigās arī valdības sēdēs. Un vienlaikus arī atceramies, cik maz valdība ieklausījās uzņēmēju viedokļos un brīdinājumos par absurdajiem noteikumiem par bērnu ziemas zābaku tirdzniecības aizliegšanu un alkohola tirdzniecības atļaušanu.

Diemžēl traģiskākais šajā situācijā ir fakts, ka valdība pat ne drusku nav mācījusies no savām pandēmijas kļūdām un arī šajā jaunajā krīzē absolūti nevēlas dzirdēt uzņēmēju un sabiedrības saucienus pēc politiķu saprāta un aicinājumiem pieņemt izsvērtus, kvalitatīvus un ilgtspējīgus lēmumus. Tā vietā politiķi turpina sevi uzskatīt par viedākajiem no viedajiem, vienlaikus paužot tieši tādas pašas ievirzes populistiskus un augstprātīgus saukļus un lozungus, kā to atļāvās pandēmijas laikā.

Patiesībā nožēlojami ir tie politiķi, kuri krīzes laikā nemitīgi kaunina nodokļu maksātājus un kategoriski pieprasa paciest grūtības, tajā pašā laikā paši turpina pilnā mērā baudīt visdažādākos labumus uz šo pašu nodokļu maksātāju rēķina un netaisās mazināt savu apetīti. Politiķiem jāsaprot – uzņēmēji un sabiedrība nepieprasa delikateses bada laikā, bet gan saprātīgus, ilgtspējīgus un taisnīgus nosacījumus. Visiem, nevis tikai kaut kādai "izredzēto" grupai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē