Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Miljonu plāns

Publiskajai apspriešanai aizvakar tika nodots Valsts pārvaldes modernizācijas plāns 2023.–2027. gadam, kurā vismaz pašreizējā versijā 60 lappušu kopapjomā ir savirknēta virkne deklaratīvu frāžu un iezīmēts pagaidām neskaidrs sasniedzamais rezultāts.

Proti, dokumenta ievadā teikts: "Modernizācijas plāna mērķis ir veidot atvērtu, gudru un efektīvu valsts pārvaldi, kas nodrošina iedzīvotāju un uzņēmumu vajadzībām atbilstošus, kvalitatīvus un pieejamus pakalpojumus, darbu sabiedrības labā, caurskatāmību un atvērtību sabiedrībai, efektīvāku valsts pārvaldes darba organizāciju, inovatīvu pieeju regulējuma un politiku izstrādē, kā arī pierādījumos balstītu un kopradē veidotu regulējumu un politiku." Protams, var uztvert kā piekasīšanos sīkumiem, taču šajā teikumā nevar nepamanīt vārdu salikumu "mērķis ir veidot" – tātad jau pašā ievadā ierēdniecība (apzināti vai neapzināti) paredz attaisnošanās opciju, ja nu kārtējā papīra reforma tālāk par nodokļu maksātāju naudas nejēdzīgu iztērēšanu nerealizēsies, jo dokumentā ierakstīta apņemšanās veidot, ne izveidot. Un vēl, spriežot pēc plāna 4. punkta "Valsts pārvaldes modernizācijai nepieciešamie resursi", diezgan skaidri iezīmējas, ka ierēdniecībai, kā jau gadu desmitiem ierasts, ļoti patīk tērēt ne savu nopelnīto naudu savu izgudroto procesu finansēšanai, jo šajā punktā ieskicētās naudas vajadzības vairāku gadu garumā paredz gana daudz miljonu eiro. Turklāt virkne iezīmēto izmaksu pozīciju ļauj apšaubīt to nepieciešamību, vismaz tādā apjomā un tādām vajadzībām, kā tas ir definēts patlaban.

Piemēram, nav skaidrs, kādēļ būtu jātērē 1400 eiro gadā "Vērtībās un ētikas principos balstītas kultūras ieviešanai ikvienā iestādē", tāpat nav saprotams, kādēļ nepieciešams tērēt 30 tūkstošus eiro "Valsts pārvaldes kā vienota darba devēja tēla koncepcijas" radīšanai. Un tādu diskutablu pozīciju un attiecīgi blakus ailītēs redzamo eiro desmitu un simtu tūkstošu šajā jaunradītajā dokumentā ir daudz.

Taču visā dokumentā – vismaz tā pašreizējā sākuma variantā – nav atrodams skaidri definēts, viegli izmērāms sasniedzamais rezultāts – pagaidām tas ir visai izplūdis skaisti definētās frāzēs un lozungos. Kā rakstīts dokumenta noslēgumā: "Modernizācijas plāna uzraudzībai tiks izstrādāts Modernizācijas plāna monitoringa rīks, kas būs par pamatu plāna ieviešanas rezultātu un ietekmes izvērtēšanai. Tas tiks izstrādāts sadarbībā ar OECD un Eiropas Komisijas DG Reform speciālistiem projekta ietvaros." Diemžēl šāda ačgārnība lietu kārtībā vairs nepārsteidz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē