Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Cieņpilna nāve bez sāpēm mūsu valstī aizvien vēl ir turīgo cilvēku privilēģija

Nāve un politika

Pirms vairākām nedēļām Saeimas Mandātu komisijai sākot skatīt portālā manabalss.lv 10 000 vēlētāju atbalstu guvušo iniciatīvu eitanāzijas legalizēšanai, vairāk pārsteidza ne diskusijas augstajā namā, bet piezemētākā vidē, proti, tviterī. Šķita, ka pēkšņi atkal tiek aktivizēts varbūt ne ļoti daudzskaitlīgs, bet ļoti pašpārliecināts troļļu bataljons, kas pārklājās ar pavisam citu kampaņu decembra beigās, kad premjers Krišjānis Kariņš sāka uzdot sliktus jautājumus par neesošajām vakcīnām labajai veselības ministrei Ilzei Viņķelei.

Šoreiz kaujiniekiem bija cits mērķis – visiem spēkiem paust atbalstu tūlītējai eitanāzijas ieviešanai Latvijā. Kā trāpīgi raksturoja ass sabiedrisko procesu komentētājs Mārcis Bendiks, šķita, ka vai ikviens no aktīvistiem ir gatavs tūlīt pat ņemt spilvenu un doties pats savām rokām izbeigt nabaga mocekļu ciešanas, kuriem valsts neļauj nomirt.

Domāju, ka jau nojaušama šīs aktīvistu armijas politiskā piederība vai pārliecība – lielā pārsvarā apvienība Attīstībai/Par!, ar nelielu piešprici no Jaunās Vienotības un Progresīvo ultraliberālā gala. 

Diemžēl visas šīs ņemšanās fonā tieši šo pašu aktīvistu politisko elku neizdarības, nolaidības un, iespējams, vēl citu grēku dēļ, kurus šobrīd izvērtē Ģenerālprokuratūra, jau ir miruši simtiem cilvēku. Laikus nesāktā vakcinācija, pārslogotā, nobadinātā un ''pārreformētā'' medicīna un haotiskā veselības sistēma jau divarpus gadu ir Attīstībai/Par! politiskā atbildība.

Vai tiešām nav sajūtas, ka eitanāzijas kampaņa, kuru no tvitera aktīvistiem ir pārņēmuši aparistu Saeimas deputāti, šajā kontekstā ir vismaz nevietā?

''Redzot tagadējo Covid-19 pacientu nāves pļauju, kas pārsniedz jebkādu pacientu mirstības līmeni pat paliatīvās aprūpes nodaļā, ir jocīgi runāt par eitanāzijas nepieciešamību. Ja pandēmijas rezultātā cilvēki zaudē tuviniekus, ja cilvēki netiek pie pienācīgas aprūpes, tad runas par eitanāziju skan skarbi un ciniski,'' LTV raidījumā Saknes debesīs atzina Vilnis Sosārs, Latvijas paliatīvās aprūpes ''guru''. Pēc viņa vārdiem, pie mūsdienu labākajām atsāpināšanas iespējām nav nekāda iemesla eitanāziju pamatot ar nepanesamām sāpēm. Tās vienīgais pamatojums ir sociāls – valsts mazspēja un dažkārt tuvinieku bezspēcība vai cietsirdība.

Saeimas vairākums pagājušajā nedēļā noraidīja manabalss.lv iniciatīvas tālāku virzīšanu Saeimā. Kas ir pareizs lēmums. Tā vietā valdībai ir nekavējoties jāķeras pie fundamentālas paliatīvās aprūpes sakārtošanas Latvijā, aiztaupot fiziskas sāpes un garīgas ciešanas neskaitāmiem Latvijas ļaudīm. Tieši tagad tam ir īstais laiks – izmantojot daudz pieejamākos ES resursus. Jo cieņpilna nāve bez sāpēm mūsu valstī aizvien vēl ir turīgo cilvēku privilēģija. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē