Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Par veselības stiprināšanu sabiedrībā ir atšķirīgi viedokļi

Neuzticēšanās laiks

Nesen sabiedrības uzmanību piesaistīja kompānijas Kantar pētījums, kas atklāja, ka tikai 7% iedzīvotāju uzskata – Latvija lietderīgi izmantos Atveseļošanas fonda (AF) līdzekļus, kas paredzēti tam, lai mūsu valsts un citas Eiropas Savienības dalībvalstis atgūtos no Covid-19 krīzes. Tajā pašā laikā 72% respondentu netic, ka 1,82 miljardi eiro, kas ir pieejami Latvijai, tiks izlietoti lietderīgi. (Par šo pētījumu lasāms portālā Skaties.lv, un tas tika apspriests RīgaTV24 raidījumā Preses klubs.)

Savukārt kompānija SKDS jau pavasarī bija izpētījusi, ka ar valdības darbu ir apmierināti tikai 16% iedzīvotāju, bet 80% – neapmierināti, turklāt valdības darba vērtējums kopš 2020. gada rudens līdz šā gada pavasarim bija pasliktinājies. 
Kritiskā domāšana un veselīga skepse, protams, vērtējama pozitīvi, turklāt jāatceras labi zināmie vēsturnieka Ulda Ģērmaņa vārdi "Nekur nav teikts vai rakstīts, ka latvietim neizbēgami jābūt vientiesīgam". Tomēr, ja sabiedrības neuzticēšanās valsts varai kļūst ārkārtīgi spēcīga, rodas likumsakarīgs jautājums, kādēļ tā. 

Iemesls, kāpēc ievērojami lielākā daļa Kantar pētījuma respondentu netic, ka AF līdzekļus Latvija izmantos lietderīgi, varētu būt tas, ka 37% AF investīciju paredzēti darbības virzienam Klimats un 20% – virzienam Digitālā transformācija: tēmām, kas daudziem iedzīvotājiem var šķist ne īpaši aktuālas. Arī darbības virzieni Ekonomikas transformācija (paredzēti 11% AF investīciju) un Likuma varas stiprināšana (paredzēti 2%) ir visai tāli no ikdienas. Aktuālāka var šķist Nevienlīdzības mazināšana (paredzēti 20%), bet gan 2018. gadā, gan šovasar ieviestās nodokļu izmaiņas, ko politiķi pamatoja ar nevienlīdzības mazināšanu, daudziem iedzīvotājiem ir radījušas vienīgi stresu. Turklāt nevienlīdzības mazināšanas vārdā tiek popularizētas arī galēji kreisas, Latvijas plānā vidusslāņa visai trauslo labklājību apdraudošas idejas. 

AF darbības virziens Veselība (paredzēti 10% investīciju) gan ir aktuāls ikvienam, taču tas, ka valdošajai koalīcijai, lai palielinātu vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaru, jāķeras pie tādām metodēm kā vakcinācijas loterija un obligātā vakcinēšanās vairākām profesionālajām grupām, rāda, ka par veselības stiprināšanu mūsu sabiedrībā ir ļoti atšķirīgi viedokļi.

Rezumējot jāteic, ir visai racionāli šaubīties, vai mūsu politiķi, kuru rindās ir gan šovmeņi populisti, gan no realitātes atrauti birokrāti, nodrošinās AF līdzekļu izlietošanu tā, lai sabiedrība tiešām būtu ieguvēja. Taču tajā pašā laikā ir visai dīvaini uzskatīt, ka politiķu izteiktie aicinājumi vakcinēties pret Covid-19 ir centieni ieriebt iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē