Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Jau tāpat problēmu nomocītā Ukraina ir nonākusi ASV iekšpolitisko procesu epicentrā

Pārmērīgas atkarības problēma

Ukrainas jaunieceltais ģenerālprokurors Ruslans Rjabošapka nupat oficiāli paziņojis, ka "nekādas Burisma lietas nav". Šis paziņojums nozīmē Kijevas atteikšanos atjaunot izmeklēšanu par bijušā ASV viceprezidenta demokrāta Džo Baidena un viņa dēla Hantera iespējamām nelikumīgām darbībām Ukrainā.

Izmeklēšanas atjaunošanu vēlas ASV prezidents Donalds Tramps un viņa uzticības personas, ne bez iemesla uzskatot, ka izmeklēšanas esamība būs nozīmīgs ierocis priekšvēlēšanu cīņā par nākamā ASV prezidenta posteni ne tikai pret Džo Baidenu, bet pret demokrātiem kopumā. Ja Kijeva piekristu atjaunot izmeklēšanu pret enerģētikas kompāniju Burisma, kurā piepelnījās Hanters Baidens un kuru piesedza viņa tēvs, izmantojot savu toreizējo ietekmi Ukrainā, tas būtu trieciens demokrātiem, jo uzskatāmi liecinātu, ka partijas vadība atbalsta apšaubāmus darījumus. Savukārt, ja izmeklēšanas nav, it īpaši svārstīgajiem vēlētājiem parādās iemesli šaubīties jau par Trampa godprātību.

Papildus jāņem vērā, ka demokrātiem šis ir arī izdzīvošanas jautājums. Trampam un republikāņiem atšķirībā no konkurentiem ir vēl kava citu kāršu, kuras likt galdā, it īpaši jau ekonomiskie argumenti, kas ASV tradicionāli tiek uzskatīti par svarīgiem. Demokrātiem savukārt ir nopietnas problēmas ar citiem piedāvājumiem, kas tiek maskēts ar bezkompromisa cīņu pret Trampu personiski.

Ņemot vērā šādu fonu, jau tāpat problēmu nomocītā Ukraina ir nonākusi ASV iekšpolitisko procesu epicentrā. Ir skaidrs, ka katra no ieinteresētajām pusēm īstenojusi ievērojamu spiedienu uz Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un citām amatpersonām, prasot sev vēlamā lēmuma pieņemšanu. Turklāt priekšrocības jau sākotnēji bija demokrātiem, jo Ukrainas varas institūcijās ir liels skaits cilvēku, kuri pēc 2014. gada orientējas uz sadarbību tieši ar šo partiju.

Arī rezultāts ir likumsakarīgs – neraugoties uz visiem manevriem, oficiālā Kijeva atklāti ir nostājusies demokrātu pusē. Tieši tāpat, kā tas notika 2016. gadā, kad Ukraina visos iespējamos veidos atbalstīja demokrātus. Šīs izvēles rezultāts savukārt ir labākajā gadījumā rezervēta Trampa administrācijas attieksme pret Kijevu.

Tomēr 2016. gadā Trampa izredzes uzvarēt prezidenta vēlēšanās tika uzskatītas par atklāti niecīgām, bet šoreiz tās joprojām ir labas, par spīti pret ASV prezidentu izvērstajām kampaņām. Nav jāmin, kāda atkārtotas uzvaras gadījumā būs Trampa attieksme pret valsti, kura atklāti nostājusies viņa oponentu pusē.

Vienlaikus galvenais pat nav fakts, ka Ukraina sev par nelaimi ir kļuvusi par instrumentu ASV iekšpolitiskajās kaujās, kas valstij draud ar neprognozējamām sekām. Ukraina ir tikai spilgts piemērs tam, ka pasaulē ir vesela plejāde valstu, kuru iekšpolitiskā stabilitāte, labklājība un vēl daudz kas cits de facto ir atkarīgs nevis no šīm valstīm, bet no iekšpolitiskajiem procesiem lielvalstīs. Mainīt šo situāciju savukārt var tikai reāla, nevis formāla – uz atkarību no kādas lielvaras balstīta – suverenitāte.

Top komentāri

reptilis
r
Jautājums ir pavisam vienkāršs - vai Trampam,kā ASV prezidentam ir pienākums cīnīties ar kukuļņēmējiem augstākajā ASV līmenī? ....un vai Ukrainai ,kā valstij ir jāpalīdz ....Zeļenskis tika ievēlēts ,jo teica,ka cīnīsies ar kukuļdošanu....,ja viņš neplīdz Trampam,tad viņš nepilda savus priekšvēlēšanu solījumus...
trusis nejaukais
t
man liekas Sedlenieks jau fundamentaali pashaa saknee nesaprot kas notiek tajaa izmekleeshanas lietaa. shaads pazinjojums ir tieshi par labu Trampam, jo tas pieraada, ka Tramps ir tikai ieteicis un nevis uzdevis ukrainjiem veikt Baidena izmekleeshanu un visa iniciatiiva ir pashas Ukrainas rokaas, liidz ar to Trampu nav iespeejams apsuudzeet politiskaa konkurenta izmekleeshanaa. Trampa kaa prezidenta pienaakums ir ciiniities ar ASV paarstaavju iesaistiishanos korupcijaa, jo iipashi Ukrainas gadiijumaa taapec, ka savulaik pats Obama ir parakstiijis vienoshanos ar Ukrainu par sadarbiibu korupcijas apkaroshanaa. Kaa kautko var paarmest Trampam vienkaarshi nav saprotams, bet liberaalie debiloiidi var pagriezt lietu kaajaam gaisaa un pashi tam fanaatiski ticeet..
anarchists
a
Nevajag d*irst.Ukraina ir komumpētāka par kaut kādu Albāniju,Bulgāriju,Kosovu,Latviju u.c.Viskoprumpētākā valstele Eiropas zonā. LV ārlietu ministrijas paiderastu pulciņš aizmirsa,kā ukri uzmeta Liepājas metalurga gadījumā?Ebrejiem ir teiciens:kur pāri gājis ukru bandīts,tur pat ebrejam nav ko darīt.Bet rinkēviča paiderastu pilciņš jau vienmēr atbalstīs ukru noziedzniekus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē