Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārtapināšanas farss

Krišjāņa Kariņa valdības dubls numur divi, no vienas puses, nav īpašs pārsteigums. Visa politiskā loģika nepārprotami vilka uz to, ka bezcerīgi apdrupušajam koalīcijas pastarītim KPV LV vietas barā vairs nav. Balsu Saeimā valdībai ir gana, tāpat nekāda labuma, izņemot KPV LV ministru un deputātu pastāvīgi radītās galvassāpes, premjeram nebija. Tad jau valdības stiprināšanai bija vērts lieko balastu izmest pār bortu, lai nedaudz remdinātu pārējo bara locekļu apetīti. Varbūt vismaz uz brīdi būs miers!

No otras – KPV LV balsu zaudēšana, lai cik niecīgas skaitā tās bija palikušas, zināmā mērā atņem premjeram stratēģisko rezervi, ar ko manipulēt krīzes brīdī. Un te nekādi nelīdzēs nedz Valsts prezidenta kārtējo reizi laipni pasniegtā Lielā papus roka, nedz abu publiskās runas, ka šī nu būšot kvalitatīvi cita, vienota, restartēta valdība. Kas Latviju nesīs uz spožo nākotni – "viedo reindustrializāciju" un "klimatneitrālu ekonomiku 2025. gadā". Lozungi ir viena lieta, bet tas, ka reorganizētās valdības intelektuālā un morālā kapacitāte nav uzlabojusies, simboliski parādās kaut paša premjera piesauktajā "sadarbības memorandā", kas ir iepriekšminētajām līdzīgu frāžu savārstījums uz nepilnas lappuses. Nekādu īpašu pamatu domāt par valdības profesionālā darba uzlabošanos nedod arī jauno ministru izvēle. Kā jau Kariņa valdības pieejai raksturīgi, ministriem ir maz vai nekādas pieredzes ārkārtīgi nozīmīgajās jomās, kuras viņi tagad grasās pārstāvēt. Vai tas tiek darīts apzināti, lai ministrs nenāktu no nozares "savējo" vidus, vai arī katrā konkrētajā gadījumā ir kaut kādi specifiski koalīcijas partneru apsvērumi, grūti pateikt.

Šajā ziņā vissavdabīgākais, protams, ir jaunās iekšlietu ministres Marijas Golubevas gadījums. Smalku, liberāli noskaņotu kundzi, kura savā dzīvē no iekšlietu sfēras ir atradusies tikpat tālu kā Mēness, norīkot vadīt ārkārtīgi specifisko, samērā brutālo un vīrišķības kultūras pārņemto nozari – tur vajag drosmi gan no viņas virzītāju, gan pašas Golubevas puses! Kāpēc gan viņa nevarēja vadīt Izglītības ministriju, kur justos kā savās mājās?

Tāpēc te nu ir jāuzdod nākamais jautājums – vai tikai Golubevas nokļūšana amatā nav kaut kādā ziņā saistīta arī ar viņas pārstāvētās Kustības Par! vēlmi kontrolēt Valsts policiju, kurai Ģenerālprokuratūra uzdevusi izmeklēt krimināllietu par amatpersonu nolaidību vakcīnu iepirkumā Ilzes Viņķeles toreiz vadītajā Veselības ministrijā? Šajā lietā Golubeva savu pozīciju ir paudusi arī Saeimas sēdē, norādot, ka VM ierēdņi "ir, iespējams, pārkāpuši labas pārvaldības principus, bet prettiesiskas darbības nav notikušas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē