Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Regulēs īstermiņa īres tirgu

Eiropas Savienībā (ES) īstermiņa īres piedāvājumi ir sasnieguši 25% no tūristu izmitināšanas tirgus, un būtiska loma šajā tirgū ir tiešsaistes rezervācijas platformām. Lai šo jomu sakārtotu, Eiropas Parlaments (EP) pagājušajā nedēļā pieņēma īstermiņa īres tirgus regulēšanas noteikumus.

Patlaban ir svarīgi "izvērtēt īstermiņa īres pakalpojumu ietekmi uz mājokļu tirgu un ļaut vietējām iestādēm šo jomu atbilstoši regulēt", skaidro EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Neapšaubāmi, dzīvokļa vai privātmājas izīrēšana tūristiem uz neilgu laiku var būt absolūti korekta un likumīga uzņēmējdarbība, un daudzos gadījumos tāda tā arī ir. Taču ar šo segmentu saistās arī vairāki riskanti aspekti.

Pirmkārt, tiek paaugstināts mājokļu īres cenu līmenis, un līdz ar to mājokļi kļūst finansiāli nepieejamāki vietējiem iedzīvotājiem. Uz šo problēmu ir norādījusi arī EP deputāte no Nīderlandes Kima van Sparrentaka, paužot, ka pilsētās "strauji augošais nelikumīgu īstermiņa īres piedāvājumu skaits sadārdzina dzīvošanas iespējas". Šī problēma gan ir vairāk jūtama tajās ES dalībvalstīs, ko gadā apmeklē nevis pāris miljoni tūristu, kā tas ir Latvijā, bet daudzreiz vairāk ceļotāju, un kur pieprasījums pēc naktsmītnēm ir milzīgs.

Otrkārt, tūrisma ekspertu vidē pastāv bažas, ka dati par ceļotājiem, kuri nakšņo īstermiņa īres mājokļos, ne vienmēr nonāk oficiālajā statistikā un līdz ar to netiek iegūta objektīva aina par dažādām viesmīlības nozares niansēm.

Treškārt, laiku pa laikam pavīd aizdomas, ka īstermiņa īres tirgus nav brīvs no ēnu ekonomikas izpausmēm. Ne vienmēr šīs aizdomas raisa veclaicīga stila norēķini skaidrā naudā, tie var būt arī digitālajam laikmetam atbilstoši mudinājumi, piemēram, izmantot kriptovalūtas. Jāpiebilst, ka EP mērķis ir arī aizsargāt tūristus no krāpnieciskiem piedāvājumiem īstermiņa īres tirgū.

Ceturtkārt, saasinoties ģeopolitiskajai situācijai, datu apkopošanai par īstermiņa īres mājokļu izmantošanu var būt svarīga nozīme ne tikai nodokļu iekasēšanas, korekta biznesa un godīgas konkurences nodrošināšanas aspektā, bet arī drošības aspektā. Mēs dzīvojam nemierīgos laikos, un ES dalībvalstu sabiedrība vairs nevar atļauties ideālistiski ticēt, ka visi cilvēki, kuri ierodas ES, ir mierīgi, labvēlīgi noskaņoti tūristi, kuriem var uzticēties.

Jāatgādina, ka mūsu valsts Ekonomikas ministrija februārī norādīja, ka šajā gadā īstermiņa īres tirgus sakārtošana, lai mazinātu nelegālo tūrisma pakalpojumu sniegšanas riskus, ir viens no lielākajiem izaicinājumiem gan starptautiskā, gan Latvijas mērogā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē