Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Nekādi lēmumi saistībā ar šo ideju nav pieņemti – ne par, ne pret

Sabiedrības kacinātāji

Nedēļas sākumā aktualizētā ideja no nākamā gada paaugstināt minimālo algu no pašreizējiem 430 līdz 500 eiro raisījusi plašas diskusijas gan valdības koalīcijā, gan arī uzņēmēju un darba ņēmēju aprindās. Koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejai, kurā šis jautājums pirmdien ticis apspriests, nav ne lēmējvaras, ne izpildvaras tiesību, tomēr jau uzreiz pēc komitejas sanāksmes jaunās Konservatīvās partijas (JKP) pārstāvji nāca klajā ar paziņojumu, ka sanāksmē esot iezīmējies konceptuāls atbalsts šai idejai. JKP gana optimistisko paziņojumu gan mīkstināja citi koalīcijas partneri, akcentējot, ka patiesībā nekādi lēmumi saistībā ar šo ideju nav pieņemti – ne par, ne pret.

Vēl vairāk – premjers Krišjānis Kariņš pauda, ka koalīcijā apspriestā minimālās algas paaugstināšana būtu ieviešama līdz ar plašām izmaiņām nodokļu sistēmā no 2021. gada. Vienlaikus viņš arī uzskata, ka prātīgāk būtu celt nevis minimālo algu, bet ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimumu. Un šeit premjeram var viennozīmīgi piekrist – ja koalīcijas politiķu izrādītās rūpes par mazo algu saņēmēju dzīves līmenī ir patiesas, tikai loģiski būtu vai nu vērtēt neapliekamā minimuma paaugstināšanas iespēju, vai arī risinājumu īstenot kompleksi – gan celt minimālo algu, gan paaugstināt neapliekamo minimumu. Tas būtu patiešām reāli jūtams ieguvums visiem mazo algu saņēmējiem.

Grūti tā viennozīmīgi saprast, kāpēc pēkšņi apspriešanai "izmesta" ideja tikai par minimālās algas celšanu, taču nevar izslēgt, ka tas ir samērā lēts, populistisks atsevišķu politisko spēku triks, lai paaugstinātu savu reitingu sabiedrības acīs uz uzņēmēju rēķina. Gana skaidrs, ka minimālās algas pacelšana tiešā mērā uzgulsies uz privātā sektora – darba devēju – pleciem, savukārt neapliekamā minimuma paaugstināšana ietekmētu valsts budžeta ieņēmumus jau tā visai saspringtajā budžeta situācijā.

Tomēr ir sajūta, ka, ieklausoties veselajā saprātā, ne valdības koalīcija, ne Saeima šo vienu no kopējā tautsaimniecības konteksta izrauto ierosinājumu vismaz šogad tālāk nevirzīs. Taču nojaušams, ka šis "karstais kartupelis" ir izspēlēts ar dažiem vien zināmu aprēķinu, lai vienlaikus gan uzspodrinātu spalvas sabiedrības acīs, imitējot rūpes par sabiedrības labklājību, gan arī, visai iespējams, lai to varētu stratēģiski izmantot kādā nozīmīgā situācijā, lai pašūpotu valdības laivu vai izdevīgi patirgotos nākamā gada budžeta paketes gatavošanas procesā.

Taču, ar vēsu prātu skatoties, – šī ideja nav nekas vairāk kā ļoti primitīva sabiedrības kacināšana.
 

Top komentāri

melnais humors
m
No minimālās algas pacelšanas labuma būs maz. Iguvēji būs tikai deputāti un ierēdņi. Tirgotāji paaugstinās cenas un minimālās algas saņēmēji kā bija nabagi, tā arī paliks nabagi. Prātīgāk būtu pacelt neapliekamo minimumu līdz minimālās algas līmenis. No tā labums būtu tieši minimālo algu saņēmējiem.
Nja
N
Oligarhu propagandistiem tautas pie kājas, ka tik saimnieks maksā par viņam izdevīgu stulbību iestāstīšanu.
tā nu tas ir
t
Jaunajai komunistiskai partijai (JKP) reitingi iet uz leju. Tāpēc tā jārosās. Lai ieviestu pamuļķiem pamesto kaulu par 3x500, nepieciešams ir vairāk kā miljards eur.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē