Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Atbilde uz jautājumu, vai lidmašīnā vairs pietiek degvielas mērķa sasniegšanai, nav zināma

Savienoto Valstu reiss nr. 93

Līdz ar Džozefa Robineta Baidena jaunākā oficiālu stāšanos ASV 46. prezidenta amatā ASV ir sācies jauns politiskais cikls, kura galvenais jautājums skan – vai jaunajam ASV prezidentam un viņa administrācijai izdosies pārvarēt iepriekšējā prezidenta Donalda Trampa atstāto mantojumu un atkal pagriezt lidmašīnas, vārdā ASV, stūri jau jaunajai administrācijai vēlamajā virzienā.

Salīdzinājums šajā gadījumā nav nejaušs. Vēl 2016. gada rudenī, neilgi pirms iepriekšējām ASV prezidenta vēlēšanām, izdevumā The Claremont Review of Books bija lasāms konservatīvā publicista Maikla Entona raksts ar nosaukumu Vēlēšanas kā reiss nr. 93. Šī publikācija, kuras ietvaros mērenajiem konservatīvajiem tika pārmesta Trampa neatbalstīšana, šobrīd ir piemirsta, taču savulaik izraisīja plašu rezonansi.

Reiss nr. 93 Ņuarka–Sanfrancisko bija 2001. gada 11. septembrī islāmistu teroristu sagrābtā ceturtā lidmašīna, kas tika novirzīta uz Vašingtonu, taču līdz tai tā arī nenonāca, jo pasažieri īstenoja mēģinājumu iekļūt pilota kabīnē un atgūt vadību pār to. Kas tieši notika lidmašīnā, tā arī ir palicis nezināms, tomēr reiss nr. 93 avarēja Pensilvānijas pavalstī. Visi tajā esošie cilvēki gāja bojā.

Publikācijā ASV tika salīdzinātas ar šo lidmašīnu, kura jau ir uzņēmusi kursu uz tikai pie stūres sēdošajiem zināmu galamērķi un kuru drīzā laikā gaida neizbēgama bojāeja. Tramps un viņa atbalstītāji savukārt tika salīdzināti ar pasažieriem, kuri cerībā mainīt notikumu gaitu gatavojas iebrukumam pilotu kabīnē.

Atbilstīgi šai loģikai pasažieru galvenais uzdevums ir lidmašīnas novirzīšana no uzņemtā kursa, lai nepieļautu, ka tā sasniedz teroristu nosprausto mērķi, izraisot vispārēju katastrofu. Tā kā pie stūres esošie nav noskaņoti atdot vadību, bet pasažieru zināšanas par lidmašīnu pilotēšanu ir atklāti pieticīgas, viņu cerības izdzīvot ir vairāk nekā niecīgas.

Visi šie salīdzinājumi tika izmantoti, lai aprakstītu situāciju, kad klasiskajam konservatīvismam un liberālismam (principiem, kas padarīja ASV par pasaules vadošo lielvalsti) pastāv tikai iluzoras cerības uz izdzīvošanu. Par dominējošajām dogmām ir kļuvis kreisais ultraliberālisms un globālisms, kuru vārdā ASV tiek grauta tradicionālā sabiedrība, īstenoti nebeidzami kari visā pasaulē bez cerībām tajos uzvarēt, kā arī tiek atbalstīta deindustrializācija, notiek nebeidzamas piekāpšanās tirdzniecības politikā u. c.

Var dažādi vērtēt šādu pasaules redzējumu, taču ir skaidrs, ka Tramps un viņa domubiedri kā iekšpolitikā, tā ārpolitikā vadījās pēc principa, ka galvenais ir nepieļaut, ka lidmašīna sasniedz galamērķi, lai kādu cenu par to arī nāktos maksāt. Kontroli pār vadības kabīni iegūt viņiem tā arī neizdevās, tomēr reiss nr. 93 ir iespaidīgi novirzījies no sākotnējā kursa. Jaunā ASV prezidenta administrācija, protams, cenšas to pagriezt atpakaļ, lai gan atbilde uz jautājumu, vai lidmašīnā vairs pietiek degvielas mērķa sasniegšanai, nav zināma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē