Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Svarīgi definēt nepieņemamo

Patlaban līdz brīdim, kad 14. Saeima balsos par nākamo Valsts prezidentu, vēl ir vairāk nekā mēnesis, un prognozes par balsošanas rezultātu var mainīties.

Mūsu valsts politiskā sistēma ir tāda, ka iedzīvotāji klātienes sarunās un sociālo tīklu diskusijās var aizrautīgi strīdēties par to, kādam jābūt nākamajam Valsts prezidentam, bet tas arī ir viss, jo lēmuma pieņemšana ir Saeimas deputātu rokās. Jāatgādina, ka Satversmē ir noteikts, ka Valsts Prezidentu ievēl, atklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 deputāta balsi.

No vienas puses, Saeimai iedzīvotāju domas par vēlamo Valsts prezidentu nav saistošas, bet, no otras puses, deputātiem tomēr ir svarīgi izprast sabiedrības noskaņojumu, respektīvi, piefiksēt to, ar kādām nākamā Valsts prezidenta biogrāfijas iezīmēm iedzīvotāju vairākums nevēlas samierināties.

Piemēram, ja nepieņemami šķiet tas, ka 2023. gadā par Valsts prezidentu varētu ievēlēt cilvēku, kura darbība pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas raisa jautājumus, tad jāmeklē tāds kandidāts, kura vecums tikai nedaudz pārsniedz Satversmē noteikto 40 gadu slieksni un kurš padomju okupācijas laikā paguvis vien apmeklēt dažas klases skolā. Ja nepieņemama šķiet uzņēmējiem raksturīgā pragmatiskā, bet vienlaikus uz savām interesēm vērstā domāšana, tad jāmeklē tāds kandidāts, kas nenāk no biznesa vides. Ja ilgstoša strādāšana ārpus Latvijas šķiet mīnuss, kas neļauj izprast iekšpolitiskos procesus, tad nākamais prezidents jāatrod mūsu valstī nemainīgi dzīvojošo cilvēku vidū. Tajā pašā laikā ikvienam, vērtējot Valsts prezidenta amata pretendentus, ir svarīgi atcerēties, ka būtisks prezidenta uzdevums ir pārstāvēt Latviju starptautiskā līmenī un ka prezidentam nav tādu pilnvaru, lai mazinātu nabadzību, ierobežotu inflāciju, vienkāršotu nodokļu sistēmu, sekmētu stabilu uzņēmumu attīstību vai veicinātu labi atalgotu darbavietu rašanos.

Visai atrauta no realitātes ir arī ideja, ka Valsts prezidents saliedēs sabiedrību. Politiskie procesi ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs, piemēram, neseno parlamenta vēlēšanu rezultāti Igaunijā un Somijā, apliecina, ka vēlētāju vidū atbalstu gūst ļoti atšķirīgi uzskati. Arī mūsu parlaments spilgti ataino sabiedrības viedokļu daudzveidību. 14. Saeimā ir konservatīvo un liberālo vērtību piekritēji, latviskuma aizstāvji un noniecinātāji, ierēdnieciski domājoši politiķi un deputāti ar rūdījumu uzņēmējdarbībā. To ņemot vērā, nākamajam Valsts prezidentam ir jārēķinās, ka būs jāreprezentē nācija ar visai atšķirīgiem, pat diametrāli pretējiem uzskatiem, bet gūt popularitāti visā sabiedrībā būs sarežģīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē