Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Temīda vērtē pēc sejām?

Pēdējā laikā tiesībsargājošās iestādes piedzīvo ne tos labākos reputācijas brīžus, taču paradoksālā kārtā reputācijas problēmas sev sagādā paši likumsargi. Runa ir par vairākiem savā starpā nesaistītiem notikumiem, kuros tiešā mērā ir skarti konkrēti indivīdi un viņu tiesības, kā arī vienu gadījumu, kas skar augsta ranga tiesībsarga rīcības likumību.

Milzīgu rezonansi radīja prokuratūras vēršanās pret Ventspils peldbaseinā bojā gājušā puisēna vecākiem par, manuprāt, sīkām, nebūtiskām kļūdām dokumentu formalitātēs. Un izskatās, tikai mediju un sabiedrības iejaukšanās lika tiesībsargiem pierauties un pārtraukt faktiski bezjēdzīgu valsts līdzekļu izšķiešanu un ģimenes terorizēšanu. Taču diemžēl izskatās, ka pat ģenerālprokurors neuzskata, ka viņa padotie ir vairāk nekā pārforsējuši šajā situācijā. Vismaz tā liek secināt viņa komentāri par šo notikumu.

Tikpat absurda prokuratūras rīcība ir pārsūdzēt tiesas spriedumu sirmgalves kompensācijas prasībā pret policiju par mazdārziņa izpostīšanu. Nožēlojami, ka Ģenerālprokuratūrai atrodas laiks vērsties Augstākajā tiesā ar kasācijas sūdzību, lai nepieļautu, ka kundzei tiek samaksāta 1500 eiro kompensācija, tajā pašā laikā gan bijušie, gan esošais ģenerālprokurors sūkstās, cik ļoti pārslogoti ir prokurori un cik ļoti pietrūkst resursu kvalitatīvam darbam.

Savdabīgs ir arī skandāls par kāda prokurora izglītības gūšanas miglainajiem ceļiem un to, kā jau atkal reaģē ģenerālprokurors un visa tiesu sistēma kopumā. Proti, ir dīvaini dzirdēt, ka ģenerālprokurors neuzskata par problēmu cilvēka tālākai karjerai faktu, ka ir anulēts bakalaura diploms, jo viņam taču ir maģistra diploms. Tas nekas, ka to varēja iegūt tikai tādēļ, ka, stājoties maģistrantūrā, uzrādīja nu jau bēdīgi slaveno bakalaura diplomu.

Likumos ir skaidri atrunāta kārtība cīņai ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Proti, ja kādu pieķer finanšu blēdībās, tad viņam atņem arī tos īpašumus un līdzekļus, kurus viņš pēc blēdības pastrādāšanas ir ieguvis godīgi un lieto legāli. Taču būtisks apstāklis ir tas, ka par šīm godīgi nopirktām lietām ir maksāts ar negodīgu naudu. Respektīvi – ar ko šajā gadījumā atšķiras maģistra diploms no lepna auto? Un ko nozīmē frāzes, ka šādas situācijas nav bijušas un neviens nezina, kā rīkoties.

Trīs notikumi – trīs dažādas ģenerālprokurora Jura Stukāna reakcijas. Abstrahējoties no konkrēto gadījumu niansēm, bet balstoties uz faktu kā tādu, gribētos Stukāna kungam pajautāt – vai viņš tiesību normas ir gatavs interpretēt pēc situācijas vai tomēr pēc būtības? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē