Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Aizdomas krīt uz atslēgas figūrām valsts drošības garantēšanā

Vai esam banānu republika?

Pēdējo divu mēnešu laikā KNAB "pietiekamu pierādījumu" trūkuma dēļ izbeidzis trīs skandalozus kriminālprocesus – pret ABLV bankas vadību par iespējamu kukuļošanu, pret Latvijas Bankas bijušo prezidentu Ilmāru Rimšēviču par ABLV ļaunprātīgu apmelošanu, kā arī t.s "būvnieku karteļa" lietu, kurā virkne vadošu būvfirmu vadītāju tika apsūdzēti karteļa izveidē un amatpersonu kukuļošanā valsts un pašvaldību būvniecības pasūtījumos.

Daudz būtiskas, lai arī līdz galam nepierādītas informācijas parādās KNAB lēmumos par šo lietu izbeigšanu. Tās ir Latvijas galvenā aizkulišu lietu bīdītāja Māra Martinsona sarunas ar dažādiem uzņēmējiem un amatpersonām laikā no 2014. līdz 2017. gadam. KNAB slepus veiktajos sarunu ierakstos parādās gan tādi brīnumi kā Rimšēviča (Eiropas Centrālās bankas padomes locekļa!) nepārprotami mājieni ABLV vadītājam Ernestam Bernim par nepieciešamību samaksāt konkrētiem "lobistiem" 80 000 ASV dolāru, lai "izvairītos no riskiem", gan būvuzņēmēja Gunta Rāvja 2014. gadā iespējams dots kukulis aizsardzības ministram Raimondam Vējonim par labvēlību Aizsardzības ministrijas iepirkumos, gan Martinsona iespējams 60 000 eiro kukulis 2016. gadā Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājai (!) Solvitai Āboltiņai. 

Lai gan KNAB ierakstītajās sarunās saistībā ar kukuļošanu figurē virkne citu Saeimas deputātu, pašvaldību vadītāju, uzņēmēju, un augstāk minētās summas nav starp lielākajām, šie trīs gadījumi ilustrē kādu būtisku niansi. Gan Rimšēvičam, gan Vējonim, gan Āboltiņai viņu iespējamo koruptīvo darbību laikā un vēl samērā ilgi pēc tam profesionālo pienākumu veikšanai bija nepieciešama augstākā līmeņa pielaide Latvijas, NATO vai ES noslēpumiem. Šeit nav runa par izpildinstitūciju, pašvaldību vadītājiem vai pat Saeimas deputātiem. Aizdomas krīt uz atslēgas figūrām valsts ekonomiskās, politiskās un militārās drošības garantēšanā. 

Tādēļ nepieņemama ir šodienas augstāko amatpersonu, jo īpaši Valsts prezidenta, klusēšana un izlikšanās, ka nekas nav noticis, jo KNAB pietrūka spēju, drosmes, vai "signāla no augšas" lietas novest līdz galam. Ja ar sarunās pie konjaka pudeles gūtajiem pierādījumiem bija par maz, lai lietu virzītu uz tiesu, vai nepietika arī, lai operatīvās darbības turpinātu Latvijas specdienesti, un vismaz liegtu pielaidi valsts noslēpumam šo sarunu figurantiem? Un, vai mūsu stratēģiskajiem partneriem nerodas virkne jautājumu, uz kuriem atbildes nesaņemot, nākas skumji nopūsties, ka kukuļošana jau laikam ir viņu tradīcija. Un, kamēr šie kukuļi neskar mūsu drošības intereses, lai dara, ko grib! Gluži kā dažā labā ASV atbalstītā "banānu" republikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē