Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vai kāds izvērtē kandidātu sarunāto?

Pārlieku koncentrējoties uz Valsts prezidenta vēlēšanu aritmētiku, nepelnīti neizvērtēti palikuši abu šobrīd vienīgo pretendentu Egila Levita un Ulda Pīlēna visnotaļ bīstami paziņojumi šo vēlēšanu sakarā.

Levita vārdus, ka nav pieļaujama nākamā prezidenta ievēlēšana ar Saeimas balsu vairākumu, kurā izšķirošas izrādītos "prokremlisko partiju" balsis, līdz šim tikusi uztverta kā sevis pacelšana pāri konkurentam un Levita jau ierastā prakse Saeimā ievēlētos politiskos spēkus šķirot "pareizajos" un "nepareizajos". Arī Pīlēna patiesībā stipri apšaubāmais jeb jautājumus raisošais arguments, ka viņam savukārt visas Saeimas balsis šķiet vienlīdzīgas, jo tās demokrātiskās vēlēšanās ievēlējuši Latvijas pilsoņi, tādēļ viņš nesmādēs ne Rosļikova, ne Šlesera, ne ZZS, ne kādam par līdzvērtīgu bubuli esošās Progresīvo balsis, zināmā mērā uztverta kā pozicionēšanās pret Levita veco meldiņu par pareizo un nepareizo Saeimu. Tomēr Pīlēnam nedrīkstētu ļaut pateikt A, ignorējot nepieciešamību pateikt B, proti, ja viņam ievēlēšanai pieņemama katra balss, tad viņam, jau amatā esot, būtu jābūt konsekventam un jādod zaļā gaisma premjeram un valdībai, kurā, teiksim, būtu kultūras ministre Glorija Grevcova vai iekšlietu ministrs Aleksejs Rosļikovs. Jo tieši tas izriet no Pīlēna argumenta.

Līdzīgi arī Levita izteikumus par to, ka viņš kandidē, lai nepieļautu, ka nākamo prezidentu ievēl, pateicoties prokremlisko partiju izšķirošajai lomai, ne tikai iespējams, bet tie pat būtu jālasa pilnībā, analizējot to konsekvences. Proti, Levits pateicis ne vairāk, ne mazāk to, ka Pīlēna ievēlēšana ar prokremlisku balsu pārsvaru raidītu "bīstamu un nepareizu signālu sabiedrībai un Latvijas sabiedrotajiem". Ja vēl nav skaidrs – Levits pilnīgi atklāti paudis bažas, ka Pīlēna ievēlēšana uz tādiem nosacījumiem, kādus tos publiski pieļāvis pats Pīlēns, rada riskus, ka mūsu sabiedrotajiem NATO var rasties šaubas par mūsu valsts rietumniecisko kursu.

Ja to būtu pateicis kāds ekscentrisks – vienas partijas negribīgi izvirzīts un vēl vienas negribīgi atbalstīts – kandidāts, pret to varbūt varētu izturēties kā pret priekšvēlēšanu kampaņas retoriku. Bet tā šo vēlēšanu izšķiršanos ierāmējis esošs valsts galva, Nacionālās drošības padomes vadītājs un valsts bruņoto spēku augstākais vadonis. Cilvēks, caur kura rokām iet specdienestu informācija un kurš caur to pašu NDP un ne tikai var ietekmēt specdienestu dienaskārtību. Vai no šī būtu jāsaprot, ka tie rūpīgi seko, par kādu cenu tiek vāktas balsis gaidāmajām prezidenta vēlēšanām? Vai jau ir izskaitļots, kurš šajā sāncensībā ir "kliba pīle", kurš – nākamais valsts galva? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē