Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vajag vērtēt, nevis apjūsmot

Sabiedrības krējumu no vēstures mēslaines šķir tikai viens solis. Šāda atziņa pirms vairākiem gadiem bija lasāma medija Dienas Bizness redakcijas komentārā.

Pēdējā laika notikumi apliecina, ka šī atziņa joprojām ir aktuāla. Uz to norāda gan informācija par Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas iespējamo sadarbību ar Krievijas drošības dienestiem, gan notiesājošais pirmās instances tiesas spriedums bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, gan citi gadījumi.

Raugoties plašāk, no apjūsmotāju uzbūvētā pjedestāla politiķi, augsta līmeņa vadītāji, uzņēmēji, kā arī kultūras un izklaides jomas slavenības mēdz krist ne tikai mūsu valstī, bet daudzviet pasaulē. Skandāli mēdz apēnot arī akadēmisko vidi, izglītības iestādes un pat labdarības un sociālā atbalsta projektus.

Apzinoties, ka tā mēdz notikt, tiem cilvēkiem, kuri pretendē uz izpratni par apkārt notiekošajiem procesiem, derētu apdomāt, kādas sekas var būt jūsmošanai par kādu sabiedrības krējuma pārstāvi. Citādi var sanākt tā kā ar kreisajiem liberāļiem saistītai komunikācijas speciālistei, kuras mikroblogošanas vietnē Twitter (tagad X) pasen veiktais ieraksts, ka viņu iedvesmo Tatjana Ždanoka, šoziem izskatās ne tikai naivi, bet pat aizdomīgi no Latvijas valsts drošības viedokļa. Jūsmošana par diskutabliem līderiem ir gadījusies arī citu politisko spektru atbalstītājiem un ir raisījusi asociācijas ar tādu demokrātiskā valstī neiederīgu pielūgsmi, kāda piestāvētu vien autoritārām un totalitārām zemēm. 

Diskusijās par skolām un mācību saturu nereti tiek uzsvērts, ka ļoti svarīgi ir bērniem un pusaudžiem mācīt kritisko domāšanu. Taču arī šajā aspektā, tāpat kā daudzos citos, pieaugušajiem vajadzētu domāt par to piemēru, kādu viņi rāda. Par politiķiem nav jājūsmo, ir analītiski jāvērtē viņu darbība, balstoties uz faktiem. Tāpat arī nav jājūsmo par citām publiski pazīstamām personībām – sākot no uzņēmējiem un aktieriem līdz influenceriem un sociālo tīklu "zvaigznēm".

 Latvijā bieži uzsver, ka paraugs, kam vēlamies līdzināties, ir Ziemeļvalstis. Nu tad būsim racionāli kā ziemeļnieki un izvairīsimies no jebkāda personības kulta būvēšanas austrumnieciskā stilā!

Ir vērts atcerēties – tad, kad atkal kāds sabiedrības krējuma pārstāvis iegāzīsies vēstures mēslainē, apjūsmotāju spējai labi pazīt cilvēkus un izprast sabiedrībā notiekošos procesus uzticēties vairs nebūs iespējams. 

Patlaban jau ir sākusies gatavošanās EP vēlēšanām. Arī šo vēlēšanu sarakstos redzamie kandidāti jāvērtē analītiski, bez pielūgsmes un bez zākāšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē