Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valdības ziemas miegs

Krīzes situācija uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, kur diezgan intensīvi sāk palielināties nelikumīgo robežšķērsotāju skaits, nav radusies ne vakar un arī ne aizvadītajās brīvdienās. Turklāt skaidri saprotamas indikācijas par ārkārtējo situāciju valdībai, tostarp iekšlietu ministrei Marijai Golubevai, bija zināmas jau tajā brīdī, kad ar masveida nelegālo robežšķērsotāju problēmu saskārās un sāka cīnīties Lietuva.

Jau brīdī, kad Lietuvas valdība pieņēma lēmumu ar visām iespējamām likumīgajām metodēm apturēt nelegāļus uz savas un arī Eiropas Savienības kopējās robežas, tika diezgan pamatoti prognozēts, ka šie cilvēki meklēs "caurumus" nu jau uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, kas attiecīgi nozīmē, ka masveida robežpārkāpēju problēma tagad tuvojas Latvijai. Diemžēl ilgi šo prognožu apstiprināšanos nebija jāgaida. Vakar robežsardzes priekšnieks pavēstīja, ka naktī uz otrdienu uz Latvijas–Baltkrievijas robežas tikuši aizturēti 65 nelegālie imigranti, bet iepriekšējās 24 stundās kopumā – ap 200. Skaidrs, ka šie cilvēki vēlas nokļūt Eiropā, un tikpat arī skaidrs, ka, atduroties pret "sienu" vienā robežas posmā, viņi meklē iespēju iekļūt Eiropā citā vietā. Un grūti noticēt, ka gan valdība, gan jau pieminētā iekšlietu ministre naivi domāja, ka nelegālie robežpārkāpēji, sajutuši pretsparu uz Lietuvas robežas, no saviem nodomiem atteiksies pilnībā.

Šajā situācijā rodas nopietns jautājums gan ministrei, gan premjeram, gan ikvienai atbildīgajai amatpersonai, kuriem esam uzticējuši vadīt un aizsargāt savu valsti, – kāpēc šobrīd jau iestājusies krīzes situācija tika risināta būtībā tikai vakardienas valdības kārtējā sēdē? Pagājušajā nedēļā sabiedrība tika barota ar dažādiem amatpersonu paziņojumiem par to, ka situācija uz valsts robežas tiek kontrolēta un ka tūlīt, tūlīt nelikumīgās robežšķērsošanas problēma tiks atrisināta. Patiesībā redzam, ka nekas nav atrisināts un šajā laikā, kamēr valdība un ministre brīvdienās gulēja "ziemas miegu", nelegālie imigranti aktīvi virzījušies Latvijas virzienā.

Diemžēl valdības rīcību robežkrīzes jautājumā var salīdzināt ar kovidkrīzes haosu. Gan vienā, gan otrā gadījumā sākumā viss notiek nepamatoti nesteidzīgi, nesaprotami birokrātiski un pārāk optimistiski. Taču diezgan skaidrs, ka brīdī, kad pagaidām vēl salīdzinoši nelielā problēma sāks pieaugt ģeometriskā progresijā, atkal sāksies haotiska darbošanās, kam, ļoti ticams, sekos kārtējie sabiedrībai nesaprotamie un aizdomīgie iepirkumi, kur tiks tērēta valsts budžeta jeb nodokļu maksātāju nauda. Taču atklāts paliek jautājums – vai valdība vispār ir spējīga nosargāt mūsu valsts robežu? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē