Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vērtē darbu, nevis partiju

Uzņēmēji ministrus vērtē pēc profesionālā veikuma, nevis pēc politiskās partijas. Šāds secinājums izriet no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) nesen publiskotajiem aptaujas datiem.

Aptauju LTRK sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veica no 28. februāra līdz 17. martam, un uzņēmējiem tika lūgts Latvijas valdības un konkrētu ministru darbu novērtēt skalā no viens (ļoti negatīvi) līdz desmit (ļoti pozitīvi). Valdības darbu kopumā uzņēmēji novērtēja ar 4,29, kas uz vispārējā fona ir stipri viduvēji, un līdzīgs vērtējums – 4,47 – ir arī premjerministram Krišjānim Kariņam (Jaunā Vienotība (JV). Taču interesanti, ka JV ministriem izdevies iegūt gan augstāko vērtējumu – 5,98, ko ieguvis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, gan zemāko vērtējumu – 3,66, ko saņēmis finanšu ministrs Jānis Reirs.

Ir visai ticams, ka ārlietu ministra popularitātes pamatā ir profesionalitāte, kā arī tas, ka atšķirībā no vairākiem citiem politiķiem E. Rinkēvičs Ukrainā notiekošo karu neizmanto pašslavināšanās kampaņām. Turklāt pozitīvu ārlietu ministra darbības vērtējumu, iespējams, veicina publiski paustais viedoklis, ka Krievijas iebrukums Ukrainā nav iemesls, lai Latvijā sāktos latviešu un krievu konflikti, taču "5. kolonna netiks pieļauta", respektīvi, ir svarīga lojalitāte Latvijas valstij un atbalsts Ukrainai. 

Savukārt finanšu ministra J. Reira zemais vērtējums uzņēmēju skatījumā, visticamāk, skaidrojams, pirmkārt, ar ministra visai skeptisko attieksmi pret dažādiem alternatīvajiem nodokļu režīmiem, kas vērtējama kā vecmodīga, jo visā Eiropā vērojams, ka tāds modelis, kad sabiedrība strikti dalās darba devējos un darba ņēmējos, aiziet pagātnē. Šolaiku ekonomiku raksturo jaunuzņēmumi, darbs interneta platformās, "digitālie nomadi" un savs mazais bizness kā papildu peļņas avots studentiem, pensionāriem un dažādu jomu darbiniekiem. Otrkārt, kā norādījuši ekonomisti, ar atbalsta piešķiršanu Covid-19 pandēmijas gados nav gājis īpaši labi tādā ziņā, ka 2020. gada pavasarī bija vērojama birokrātiska skopošanās, bet vēlāk atbalsts varēja būt mērķētāks. 

Ne tikai JV, bet arī citu politisko spēku ministru vērtējums apliecina, ka uzņēmējiem svarīga ir nevis politiskā piederība, bet gan konkrētā ministra darbība. Piemēram, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (A/P) ieguvis otro augstāko vērtējumu – 5,84, bet veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) ir trešais no beigām ar 3,79. 

Uzņēmēji gan nepārstāv visu sabiedrību, bet aptauja norāda uz to, ka 14. Saeimas vēlēšanās nozīmīgi būs tas, kādas personas atradīsies konkrēto partiju sarakstos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē