Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vērtēšanas laiks ministram

Nesenā Veselības ministrijas vadības maiņa, kad Ilzei Viņķelei (AP) nācās šķirties no amata un ministra portfeli ieguva Daniels Pavļuts (AP), aktualizēja diskusiju par to, kādas prasības mūsu sabiedrība vispār izvirza ministriem.

Ir vērojams, ka atzinīgi tiek vērtēti tie ministri, kuri, pirmkārt, neiekuļas traģikomiskos skandālos, kā arī neapkauno valsti ar šokējošu nekompetenci savas ministrijas darbības jomās vai ar svešvalodu nezināšanu, otrkārt, prot diplomātiski sarunāties ar ministrijas atbildības lokā esošo nozaru pārstāvjiem un panākt kompromisus, jo ministrs, kura rīcības rezultātā kādas nozares pārstāvji rīko protestus un draud aizbraukt no Latvijas, uz spožiem rezultātiem nākamajās vēlēšanās cerēt nevar. Un, treškārt, atzinīgāk tiek vērtēti tie ministri, kuru lēmumos nav redzama kāda lobija ietekme.  

Covid-19 krīze rada daudz izaicinājumu ne tikai Veselības ministrijai, bet arī ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV), kurš turklāt pārstāv politisko spēku, kam reitings ir zems, bet nākotne – miglā tīta. Pēdējā laikā Ekonomikas ministriju (EM) par sabiedrības apsmiekla objektu ir padarījis valdības lēmums sadalīt preces tajās, kuras veikalos atļauts un kuras aizliegts tirgot, jo tieši EM ir tā, kuras publiskotajā informācijā figurē šo preču saraksti.

Tomēr par preču sarakstiem būtiskāks kritērijs, pēc kura vērtēt ekonomikas ministra darbu, ir tas, cik veiksmīgi Covid-19 pandēmiju izturēs Latvijas tautsaimniecība. 

''Mūsu galvenais uzdevums ir ''pārziemot'' krīzi,'' pagājušajā nedēļā uzsvēra ekonomikas ministrs. Centrālās statistikas pārvalde nesen vēstīja, ka decembrī ir jūtami pasliktinājies noskaņojums tiem uzņēmējiem, kuri darbojas mazumtirdzniecībā un pakalpojumu sektorā, un it īpaši dziļš pesimisms valda ''ēdināšanā, izmitināšanā, kā arī ceļojumu biroju un tūrisma operatoru nozarē''. Tātad tās ir jomas, kurām vajadzīga palīdzība, lai ''pārziemotu krīzi''. Nebūtu pamatoti apgalvot, ka valsts atbalsta uzņēmumiem vispār nav, un 14. janvārī EM pavēstīja, ka tiek ''paplašināts atbalsts komersantiem apgrozāmajiem līdzekļiem''. Tomēr uzņēmēju ieskatā ar šo palīdzību nepietiek. Latvijas Tirgotāju asociācija ir paudusi bažas par situāciju tirdzniecībā.

Savukārt Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija (ALTA) ''de facto aizliegto tūrisma operatoru uzņēmējdarbību pieprasa par tādu atzīt oficiāli'' un prasa arī lielāku atbalstu. 

Tam, cik stratēģiski gudra būs ekonomikas ministra īstenotā politika, var būt spēcīga ietekme ne tikai uz paša reitingu, bet arī uz vairāku nozaru nākotni.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē