Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vispirms jāgādā par savējiem

Martā mūsu valstī bija 65 tūkstoši bezdarbnieku, un bezdarba līmenis, pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, bija 6,8%, pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem – 6%.

Nav pamata apgalvot, ka bezdarbs šopavasar būtu aktuālākā Latvijas problēma, tomēr 65 tūkstoši bez darba esošu cilvēku – tas nav maz. Jāuzsver arī, ka, pēc NVA datiem, bezdarba līmenis Latgalē martā bijis visai iespaidīgs – 12,6% un, tāpat kā jau gadiem ilgi, ievērojami pārsniedza ne tikai bezdarba līmeni Rīgā un Pierīgā, kur tas bija 4,5%, bet arī Zemgalē (5,8%), Vidzemē (6,2%) un Kurzemē (6,4%).

Uz šāda fona savdabīgs šķiet labklājības ministres Evikas Siliņas (Jaunā Vienotība) 20. aprīļa ieraksts mikroblogošanas vietnē Twitter: "Es redzu, ka darba spēkam no trešajām valstīm jādod iespēja saņemt darba atļauju visā LV, ne tikai pie konkrēta darba devēja. To varam uzlabot, lai cilvēki vispār gribētu braukt uz LV. Mums ir vajadzīgi cilvēki, kas veido darba tirgu&uzlabo demogrāfiju."

Par to, ka vajag diskutēt par darba atļauju piešķiršanas nosacījumiem un, iespējams, tiešām ir pilnveidojamas juridiskās nianses, ministrei var vien piekrist. Turklāt, analizējot viesstrādnieku piesaistes nepieciešamību, patiešām nevajag arī ieslīgt fanātiskās, emocionālās galējībās un iebilst pat pret īslaicīga rakstura nodarbinātību, piemēram, zemnieku saimniecību ražas novākšanā vai vērienīgos būvniecības projektos. Taču tvīta noslēdzošais teikums, ja to raksta labklājības ministre, šķiet ļoti dīvains. Tāda nostāja, ka Latvijai vajag atbraucējus no citām valstīm, varētu būt atbilstoša Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un uzņēmēju organizāciju skatupunktam, bet ne jau Labklājības ministrijas (LM) atbildības sfērām. Formulējot visai tieši, Latvijas nodokļu maksātāji no saviem nodokļiem uztur LM un ar to saistītās institūcijas tādēļ, lai tās primāri gādātu par mūsu valsts iedzīvotājiem un lai rūpētos arī konkrēti par to, ka bezdarbnieki var atrast darbu, strādāt, saņemt algu un no tās maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. LM vadībai nav tiesību noniecināt 65 tūkstošus bezdarbnieku, uzskatot viņus par cilvēkiem bez iespējām "veidot darba tirgu", un nonivelēt ieguldījumu, ko dod vairāk nekā 886 tūkstoši strādājošo iedzīvotāju (CSP dati par 2022. gadu).

Tāpat arī LM pienākums ir sadarbībā ar citām ministrijām un pašvaldībām sekmēt bezdarba un dažādu sociālo problēmu mazināšanos Latgalē, nevis veicināt to, lai uz Latviju rautos cilvēki no valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē