Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Zaudētāji izrādījušies visi?

Lielbritānijā notikušajās parlamenta apakšpalātas ārkārtas vēlēšanās premjerministres Terēzas Mejas vadītie konservatīvie negaidīti zaudēja vairākumu, spējot iegūt vien 318 deputātu mandātus iepriekšējo 330 vietā.

Britu valdībai īpaši sāpīga šī neveiksme ir tāpēc, ka ārkārtas vēlēšanas tika rīkotas, lai nostiprinātu valdības pozīcijas pirms sarunu par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) sākuma. Kā uzskata eksperti, konservatīvie pārāk daudz uzmanības veltīja Brexit, kuru vēlētāju vairākums uzskata jau par notikušu faktu, bet pārāk maz – citiem jautājumiem, to nekavējās izmantot leiboristi, kas vienlaikus vēlas ievērojami mērenākas izstāšanās sarunas nekā Meja. Attiecīgi dominē viedoklis, ka šajās vēlēšanās visi ir izrādījušies zaudētāji.

Tiesa, konservatīvie joprojām ir vēlēšanu uzvarētāji, un viņu tiesības uz valdības veidošanu neviens neapstrīd. Viens no balsojuma iznākumiem ir arī skotu nacionālistu popularitātes kritums. Tikai 35 deputātu mandāti iepriekšējo 60 vietā ir liecība, ka atkārtots referendums par Skotijas neatkarību ir maz ticams. Pat ja tas notiks, vairākums skotu šobrīd ir noskaņoti atbalstīt palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā.

Savukārt vienīgie konkrētajā situācijā iespējamie konservatīvo koalīcijas partneri, nelielā Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija, kas ar desmit deputātu mandātiem spēj nodrošināt britu premjerei parlamentāro vairākumu, ir ievērojami konservatīvāki nekā paši konservatīvie. Arī unionisti vēlas pamest ES pēc pilnas programmas, taču ir kategoriski pret viendzimuma laulībām, abortiem un vēl citām viņu priekšstatiem neatbilstošām brīvībām. Tā kā piekāpšanās šajos jautājumos no unionistu puses nav iespējama, viņi nevēlas iekļauties valdībā, lai gan ir gatavi noslēgt sadarbības līgumu ar konservatīvajiem.

Rezultātā cerētā pārliecinošā atbalsta "cietajām" sarunām vietā Lielbritānijā būs mazākuma valdība ar nepārliecinošu mandātu izstāšanās sarunu risināšanai. Tāpat daudzu sarunu pozīciju apstiprināšanai būs nepieciešams parlamentārais vairākums, un nav izslēgta iespēja, ka jautājumos, kuriem unionisti nevar piekrist principā, Mejas valdībai nāksies meklēt kompromisus ar leiboristiem, kas nozīmē staigāšanu pa plānu ledu.

Protams, arī eirooptimistu cerības, ka Londonas iekšpolitiskais vājums ļaus Briselei panākt sev maksimāli izdevīgus Brexit noteikumus, ir pārspīlētas. Tomēr apvienotās Eiropas sarunu vedēji nešaubīgi centīsies izmantot izveidojušos situāciju, un atliek vienīgi apbrīnot britu spēju radīt problēmas pašiem sev uz līdzenas vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik klusai jābūt Vecrīgai?

Vasarā līdz ar āra kafejnīcu darbību un brīvdabas pasākumu norisi aktualizējas jautājums par to, kā sabalansēt izklaides biznesa un iedzīvotāju intereses, vienlaikus arī veicinot tūristu piesaisti.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē