Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cipule: Sākoties trešajam Covid-19 izplatības vilnim stacionāros varētu nokļūt līdz 3000 pacientu

Ja Latvijā sāksies trešais Covid-19 izplatības vilnis, kad sabiedrība varētu saslimt ar jauno, lipīgāko vīrusa paveidu, tad prognozes esot ļoti izaicinošas un stacionāros varētu nokļūt no 2000 līdz 3000 Covid-19 pacientu, šorīt intervijā LTV raidījumam Rīta panorāma sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

"Visticamāk, ja minētās prognozes piepildīsies, tad problēmas būs ļoti nopietnas," īsi sacīja Cipule, un piebilda, ka veselības nozare dara visu, lai sagatavotos šim scenārijam.

Tomēr viņa uzsvēra, ka vienmēr pastāv iespēja par šāda scenārija neīstenošanos, jo jaunajam vīrusam neiedzīvojoties sabiedrībā un nekontrolēti neizplatoties, Latvija tādā stabili smagā stāvoklī, kādā esam pašlaik var dzīvot līdz pavasarim.

"Ja pacientu pieplūdums būs lielāks, tad atkal tiks vērtēts, kuras ir tās pacientu grupas, kas var nogaidīt ārstēšanos. Šis ir tas kara medicīnas princips, ka tiek neatliekami glābti tie cilvēki, kuru stāvoklis ir vissmagākais, bet pārējiem uz ārstēšanu ir jāgaida," situāciju raksturoja Cipule.

Tāpat lielāka pacientu pieplūduma gadījumā tiks aicināti talkā visi mediķi, arī tie, kuri strādā privātajā sektorā, iespējams, pat studenti. Tagad šādi spēki tiek piesaistīti uz brīvprātības principa, bet kritiskajā situācijā mehānismi, kā piesaistīt personālu, kļūs uzstājīgāki.

Jau ziņots, šobrīd vērojam, ka jaunu gadījumu skaita samazinājums Latvijā ir stabils, bet mērens un lēns - apmēram par 10% līdz 13% katru dienu, skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš atgādina, ka modrība un spēkā esošie drošības pasākumi ir jāsaglabā un jāturpina apzinīgi ievērot arī tāpēc, ka papildu risku rada jaunais, lipīgākais vīrusa paveids, kas konstatēts arī Latvijā. Citās Eiropas valstīs jaunie vīrusa paveidi ir izraisījuši trešo slimības izplatības uzliesmojumu.

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) jau 7.janvārī aicināja pastiprināt pasākumus, lai ierobežotu koronavīrusa jaunā, lipīgākā paveida izplatīšanos.

PVO Eiropas biroja vadītājs Hanss Klige preses konferencē sacīja, ka pašreizējā situācija var iezīmēt krasas pārmaiņas pandēmijas gaitā.

Eiropai pašlaik jācīnās gan ar straujo jaunā koronavīrusa izplatīšanos, gan ar jauno vīrusa paveidu.

"Šī ir satraucoša situācija, kas nozīmē, ka īsu laika periodu mums jādara vairāk, nekā esam darījuši līdz šim, un jāpastiprina sabiedrības veselības un sociālie pasākumi, lai būtu droši, ka varam izlīdzināt aso vertikālo līniju vairākās valstīs," sacīja Klige.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē