Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EM: OIK atcelšana nenozīmēs viennozīmīgu siltumenerģijas tarifu kāpumu

Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšana koģenerācijas stacijām nenozīmēs, ka noteikti pieaugs siltumenerģijas tarifi pašvaldībās, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis.

Komisija otrdien cita starpā skatīja jautājumu par elektroenerģijas OIK atcelšanas ietekmi uz siltumenerģijas ražošanu.

Miezainis skaidroja, ka OIK atcelšana varētu atstāt ietekmi uz siltumenerģijas gala tarifiem, tomēr katra pašvaldība pati izvēlas siltumenerģijas risinājumus, tāpēc tarifu pieaugums varētu arī nebūt. 

"Skatoties uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotajiem datiem, vietās, kur ir bijušas stacijas, kas saņem obligāto iepirkumu, un šis periods ir beidzies, Valmierā pieaugums ir bijis par aptuveni 25%, Vangažos - par aptuveni 30%, bet Baložos un Ādažos - par aptuveni 10%. Viss ir atkarīgs no tā, vai stacija turpina darbu, vai tā ir jauna stacija ar citu tehnoloģisko risinājumu. Nevar būt tāds viens apgalvojums, ka siltumenerģijas tarifi pieaugs," teica Miezainis.

Arī deputāts Ivars Zariņš (S) norādīja, ka "biedēšana, ka OIK atcelšanas gadījumā pieaugs siltumenerģijas tarifi, ir manipulācija". 

Viņš skaidroja, ka, prasmīgi rīkojoties ar esošās atbalsts sistēmas sakārtošanu, varētu panākt, ka siltumenerģijas tarifi nevis pieaug, bet samazinās.

"Piemēram, vietās, kur nav mērķtiecīgi koģenerāciju saglabāt, var uzstādīt siltumstacijas ar daudz efektīvākām tehnoloģijām, rezultātā iegūstot zemākus siltumenerģijas tarifus. Uzskatāms piemērs tam ir Bauska, kur veco staciju aiztaisīja ciet, uzlika jaunu siltumstaciju un tarifs ir uz leju," teica Zariņš.

Savukārt Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas padomes loceklis Kaspars Beķers pauda, ka, atceļot atbalstu, lielākā daļa staciju nespēs turpināt strādāt, tāpēc radīsies jaudu deficīts. Īsā termiņā nebūs iespējams aizstāt šīs jaudas, tādējādi sekmējot tarifu pieaugumu. Savukārt, ja būtu skaidri zināms, ka stacijām ļauj strādāt līdz atbalsta beigām, būtu plāni un risinājumi, kā attiecīgā līmenī turpināt nodrošināt jaudas.

"Ja tas ir plānveidā un jau ir zināms, ka šis atbalsts kaut kādā konkrētā datumā beigsies un konkrētais uzņēmums jau laicīgi plāno kā jaudas aizstāt un no kurienes ņemt vajadzīgo siltumu, tad viss ir iespējams, un tad, varbūt, uz siltuma tarifu cenām ietekme var nebūt tik liela," stāstīja Beķers. 

Deputāts Zariņš piekrita, ka "nogriežot atbalstu momentā", tas tiešām var negatīvi ietekmēt tarifu. "Es runāju par to, ka procesu apdomāti vadot, var izbēgt no riskiem ar cenu pieaugumu. Ja rīkojas plānveidīgi un dod iespēju biznesam tam sagatavoties, varētu panākt cenu samazinājumu," teica Zariņš.

Top komentāri

solon
s
Bez tam, OIK pienākas pavisam ne visiem elektroenerģijas ražotājiem Latvijā un pavisam noteikti nepienākas tai elektroenerģijai kura ir iagādāta biržā un tās izcelsme ir ārpus Latvijas - toties mums rēķinos piespiež maksāt OIK visiem 100% patērētās elektroenerģijas.
Jens Z
J
Virsrakstam principā var piekrist, bet tās šausmas, kas lasāmas pašā rakstā - tā var teikt un darīt vienīgi Latvijā, kur nedarbojas ne juridiskie, ne morālie likumi, ne arī tirgus ekonomikas mehānismi. Acīmredzot runa ir par koģenerāciju, bet nav paskaidrota atšķirība starp oik subsīdiju tirgu kropļojošo efektu pirmkārt gāzes un otrkārt šķeldas koģenerācijas gadījumā. Šādai ekonomiskai analīžei pamatā būtu jāliek divu scenāriju salīdzinājums - elektrības cena ar oik un bez oik, uzņēmumu izmaksu struktūra (vai nav uzpūstas kā barotne korupcijai), un tad jāskatās aizņēmumu atnaksas grafiks katrā gadījumā, ja nepieciešams, to pagarinot ar valsts garantijām. Ja novērstu zaglīgi sovjetisko nesaimnieciskumu, nekādiem siltumenerģijas tarifu kāpumiem nevajadzētu būt. Bet tik murgaini izklāstītam rakstam ir grūti oponēt, acīmredzot tas ir ar nolūku.
jautājums
j
Un kas būs tik drosmīgs pateikt, ka OIK ir ES dzeguzes ola?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē