Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Jābūt "vispareizākajiem"?

Intervējot meža speciālistus, kārtējo reizi dzirdēju piemēru tam, cik ļoti pārcentīgi esam dažādu starptautisku vēlmju (pat ne prasību) izpildē.

Lai arī pašlaik pie mums mežu platības ir teju divreiz lielākas nekā pirms simt gadiem un mežs ātri pārņem ikkatru neapkoptu zemes pleķīti, tie, kas sevi pozicionē kā vides aizstāvjus, ņem vērā vien pasaules tendenci, ka kopumā mežu kļūst mazāk, un nu gluži kā pasaules glābēji raujas sargāt no zāģa teju vai ikkatru koku. Nav runa par to, ka par vidi vispār nevajadzētu rūpēties, šajā gadījumā stāsts ir par to, ka arī šajā jomā vērojama vēlme rauties pirmrindniekos, mazāk domājot par valsts attīstību kopumā.

Līdzīgi ir ar šoruden īpaši bieži dzirdēto histēriju par gaismas piesārņojuma kaitīgumu. LED spuldžu ekonomiskums un plašā pieejamība veicina to izmantošanu ārtelpas izgaismošanai. Tiesa, turīgajās rietumvalstīs pat nesalīdzināmi lielākos apmēros nekā pie mums – par to kaut vai pa lidmašīnas logu var pārliecināties ikviens, kuram sanāk ceļot, – mūsu apdzīvotās vietas ir knapi blāvas, turpretim Eiropas vidienē – koši izgaismotas. Un vairākums cilvēku par to tikai priecājas, jo īpaši gada tumšajos mēnešos, kad tieši gaisma ir tā, kas vairo optimismu. Tāpat tas ir svarīgi arī no drošības viedokļa. Tas gan netraucē panikas cēlājiem, turklāt, atsaucoties uz jau pieminētajos Rietumos veiktiem pētījumiem par to, ka tiem, kuri nav parūpējušies par biezākiem aizkariem vai žalūzijām pie guļamistabu logiem, nepārtrauktās gaismas dēļ nu esot jāmokās ar bezmiegu. Tiešām šie vides, es teiktu, pseidosargi vēlas Latviju redzēt kā tumšu, drūmu mūžamežu? Ja kas tāds te būtu, vai tik viņi nebūtu pirmie, kas mūsu valsti steigtu atstāt?

Tomēr vēlme būt "vispareizākajiem" vai nu lobistu ietekmē, vai aiz gluži dabiski mūsu cilvēkiem piemītošas pārcentības vērojama arī citās jomās. Piemēram, vēlmē minimalizēt skaidras naudas lietošanu, to aizstājot ar elektroniskiem norēķiniem. Arī šis piemērs saprotamāks būs tiem, kas nesenā pagātnē pabijuši Vācijā, Francijā, Eiropas dienvidu valstīs – tur norēķinos ar tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem joprojām labprātāk tiek lietota skaidra nauda. Pie mums teju neiespējami ir atrast vietu, kur neņemtu pretī norēķinu karti, bet jau pieminētajās valstīs tā ir ik uz soļa. Vai tāpēc tur lielākas problēmas ar nodokļu nomaksu? Nedomāju, ka maksāšana ar karti ir kāda panaceja šajā ziņā.

Vai šīs – parasti kategoriskās – prasības pēc "pareizas" rīcības uzlabo mūsu dzīves kvalitāti? Vismaz emocionāli noteikti nē, jo tas taču saistīts ar, kā saka, nervu bendēšanu sev un citiem, nemitīgi kādu no savējiem apkarojot.

Top komentāri

Trollis JT
T
Izrādīsim pretestību "Zaļajam pūķim"!
Esma Sajūsmā
E
ka Diena prasa man maksāt 40 kapeikas par rakstiem, par kuriem var samaksāt tikai elektroniski, un kam patiesā vērtība ir 0.
roma melnieks, idioltšovmenis
r
Vai tev, šodienas idiotšovmeni trolli roma melniek bēbīti, nav ienākusi prātā iespēja, ka starp pilnīgu tumsu un logā spīdošu prožektoru var būt citi varianti? Dienas iiotšovmeņa nosaukums kategorijā ''debilākais rakstelis''!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē