Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kariņš aicina Valsts kontroli veikt medicīnas aizsarglīdzekļu iepirkumu auditu

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aicina Valsts kontroli veikt medicīnas aizsarglīdzekļu iepirkumu auditu, mikroblogošanas vietnē Twitter pavēstīja Kariņš.

Kariņš norādīja, ka mediķu, policistu un citu Covid-19 ierobežošanā iesaistīto ātra apgāde ar individuāliem aizsarglīdzekļiem ir prioritāte.

Vienlaikus premjers atzina, ka ir būtiski kliedēt sabiedrības bažas par to iepirkumiem. "Esmu aicinājis Valsts kontroli steidzami veikt auditu, informēt sabiedrību un ieteikt uzlabojumus," pauda Ministru prezidents.

Šo jautājumu premjers jau esot pārrunājis arī ar veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP). Gadījumā, ja Valsts kontrole konstatēs, ka šajos iepirkumos ir kādas neatbilstības, pārkāpumi, tad gan ministrei būs jārīkojas ātri un asi, lai turpmāk nepieļautu negodīgus iepirkumus, izmantojot ārkārtējās situācijas apstākļus, pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem uzsvēra Kariņš. 

Portāls Delfi šomēnes rakstīja, ka medicīniskās maskas iedalāmas trijās kategorijās - Type I, Type II un Type IIR, kur pirmās ir ar baktēriju filtrācijas efektivitāti 95%, otrās - ar efektivitāti 98%, bet trešās jeb IIR - arī ar 98% un izturību pret šļakatām. Latvija no uzņēmuma ADDI Trading iepirkusi pirmā līmeņa maskas, kas, piemēram, ķirurģiskām operācijām neesot piemērotas.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Edgars Labsvīrs pirmdien preses konferencē paziņoja, ka, vadoties pēc Eiropas Savienības (ES) un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadlīnijām par sejas aizsargmasku kvalitāti, apgalvojums, ka pirmā tipa sejas aizsargmaskas nav piemērotas lietošanai ārstniecības iestādēs, esot nepatiess.

Labsvīrs uzsvēra, ka pastāv vairākas vadlīnijas - gan Eiropas, gan Lielbritānijas, gan PVO izvirzītās, kurās nevienā brīdī nekur neesot teikts, ka mediķi nevar lietot pirmā tipa maskas. Kopumā šobrīd no visām Latvijas iepirktajām aizsargmaskām divi miljoni esot otrā tipa, savukārt pirmā tipa masku kopskaits sasniedz 6 miljonus.

Skaidrojot atšķirības starp pirmā un otrā tipa sejas aizsargmaskām, Labsvīrs atzina, ka pirmā tipa maskas nav domātas lietošanai operāciju zālēs un vietās ar līdzīgām sterilizācijas prasībām, tomēr tās var izmantot ārstniecības iestādēs Covid-19 aizsardzības nolūkos.

Raksturojot situāciju, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīja, ka visa ES saskaras ar līdzīgām problēmām kā Latvija, proti, individuālo aizsarglīdzekļu iegāde ir apgrūtināta paaugstinātā pieprasījuma dēļ.

Ministre apgalvoja, ka pārmetumi, ka medicīnas aizsardzības līdzekļi tiek iepirkti no komersantiem, kuru piedāvātās preces kvalitāte ir apšaubāma, neesot patiesi.

Jau vēstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks pulkvežleitnants Mārtiņš Baltmanis iepriekš informēja, ka Latvijā ik nedēļu ir nepieciešami vairāk nekā 600 000 ķirurģisko masku un 200 000 respiratoru.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Kariņ
K
Vispār jau te ir runa par dienesta noziegumiem... UN ar valsts kontroli te nav nekāda sakara. LU JUR FAK 1. kurss
Pareizaisvirsraksts
P
Aizsarglīdzekļi, kas aizsargā no bailēm un no atbildības. Tikai.
Pārdomas
P
Kapēc Latvijā nav iespējams nopirkt pārtikas , vai medicīnas Spirtu ?! Kasti ar degvīnu var un drīkst nopirkt , bet vienu litru tīra spirta nopirkt nevar !!! Vai tas ir tāpēc , ka Kādam pieder degvīna ražotnes , vai degvīna tirdzniecības uzņēmumi , vai tur ir kādi citi iemesli ?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē