Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lembergs uzskata, ka pret viņu ASV vērstās sankcijas ietekmi neatstās

Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) uzskata, ka pret viņu ASV vērstās sankcijas ietekmi neatstās.

Lembergs aģentūrai LETA teica, ka ar ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) lēmumu ir "ļoti pavirši" iepazinies un no atzinuma sapratis, ka tagad pasludināts "par diktatoru, kurš Latvijas cietumos ieslodzījis nevainīgus cilvēkus".

Ventspils mēram jau iepriekš "Rīgas zvirbuļi" esot pačukstējuši, ka šāds ASV lēmums tiek gatavots un to esot kārtojuši divi Latvijas valdības pārstāvji - ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). Ministri šī lēmuma tapšanā esot piedalījušies, jo abi tradicionāli Lembergā saskata nopietnu politisko konkurentu, paziņoja politiķis.

Lembergs uzskata, ka ASV neizprot Ventspils Brīvostas pārvaldes, Ventspils Attīstības aģentūras, Biznesa attīstības asociācijas un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas darbu, proti, Ventspils Brīvostas pārvaldē ir astoņi valdes locekļi, no kuriem četri ir no Latvijas valdības, nevis viens pats Lembergs.

Lembergs, kuram jau vairākus gadus saistībā ar tiesvedību ir amata pienākumu ierobežojumi, apgalvoja, ka Ventspils Brīvostas pārvaldē nekādus finanšu dokumentus neparakstot, pārskaitījumus neveicot un līgumus neslēdzot.

"Nevalstiskas organizācijas pieder vienādās daļās visiem dalībniekiem, nevis vienam cilvēkam. Visi darījumi ir absolūti caurspīdīgi un ar ārzemēm nav nekāda sakara. Tādas ir tās politiskās cīņas modernās metodes. Labi, ka neuzmeta bumbu uz galvas, lai tiktu ar mani galā," izteicās politiķis.

Vaicāts, kas tagad notiks ar minētajām četrām organizācijām, Lembergs pauda viedokli, ka šīs sankcijas ir norādījums tikai ASV kompānijām, fiziskām personām un attiecas uz aktīviem ASV.

"Ne man personīgi, ne kādai no šīm organizācijai nav darīšanu ar fiziskām un juridiskām personām ASV, kur man nav nekādu aktīvu. Brīvostas pārvalde nav manis kontrolēta organizācija, tā ir valsts atvasināta publiska persona, kas pieder valstij.

Man nevar būt sekas, jo nav nekādu biznesa darījumu ar fiziskām un juridiskām personām.

Man ir neliels privāts konts, ar kuru veicu vienkāršus norēķinus. Tāpat man nav nekādu īpašumu, kuriem jau nebūtu uzlikts arests. Tiem uzlikts arests jau pirms 12 gadiem, turklāt tie neatrodas ASV," uzsvēra Lembergs.

Lembergs arī atgādināja, ka viņam uzrādīta apsūdzība par kukuļa izspiešanu pirms 25 gadiem, bet tur "nekas vairāk nav".

"Kā amerikāņiem uzrakstīja, tā viņi pārkopēja, jo ne jau viņi zina, iedziļinās un interesējas par tādas mazas pilsētas kā Ventspils mēru. Jāsaprot tomēr mērogi, jo es taču neesmu pasaules mēroga vecis. Tagad iznāk, ka gandrīz esmu tas pats, kas Kims Čenuns, Vladimirs Putins un kas tur vēl tie varenie," sacīja politiķis.

Lembergs ironizējot pauda cerību, ka viņam pēc ASV lēmuma vismaz tiks ļauts "ēst, dzert un staigāt".

Jau ziņots, ka OFAC pirmdien, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu. 

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības - Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

OFAC norāda, ka Latvijas oligarhs Lembergs sankcijām pakļauts kā pašreizējā vai bijusī amatpersona, kas atbildīga vai līdzdalīga, vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā.

pievienota 8.-10.rindkopa

 

Top komentāri

Jups Melbergs
J
Šīs sankcijas ietekmi jau ir atstājušas. Lembergs ir arā no Ventspils ostas valdes.
Itamars Toledano
Vienreiz tam mēslam īsto vietu ierādīja. Jau kopš 1988. gada viens draņķa čigāns pietaisa šo valsti un tautu, un nav kas viņu savaldīt spētu, jo tautai nozagtie miljoni uzpērk visus, un visur paliek asiņainas pēdas, kur vien šis nolādētais ļaunais punduris pārvietojas.
Pūpēdis
P
Tomēr šādas vai tādas sankcijas var būt iedarbīgas. Atcerieties AB.LV
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē