Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pabriks: Nepieciešams palielināt ASV militāro atbalstu Latvijai

No 6. līdz 7. decembrim Simivalejā, Kalifornijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) piedalījās Reigana Nacionālās drošības forumā, kura laikā tikās ar ASV Aizsardzības sekretāra vietnieku Džonu Rūdu, uzsverot nepieciešamību palielināt ASV militāro atbalstu Latvijai, portālu Diena.lv informē Aizsardzības ministrijā (AM).

Tiekoties ar Rūdu, Pabriks arī apliecināja, ka ASV ir viens no galvenajiem Latvijas stratēģiskajiem partneriem aizsardzības jomā, pauda gandarījumu par abu valstu līdzšinējo labo sadarbību un pateicās par ASV ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā. 

Nepieciešamību palielināt ASV militāro klātbūtni Latvijā aizsardzības ministrs akcentēja, arī tiekoties ar republikāņu kongresmeni Maiklu Tērneru no Ohaio štata.

Tāpat drošības foruma ietvaros Pabriks tikās ar republikāņu kongresmeni Donu Beikonu no Nebraskas štata, kurš izteica pārliecinošu atbalstu Baltijas drošības vajadzībām.

Tā kā Ronalda Reigana Nacionālās drošības forums norisinājās bijušajam ASV prezidentam Ronaldam Reiganam veltītā bibliotēkā, Pabriks Prezidenta Ronalda Reigana Fonda un institūta izpilddirektoram Džonam Heibušam dāvanā pasniedza grāmatu Rīga. Panorāmas, uzsverot Reigana ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā.

Jau vēstīts, ka Reigana Nacionālās drošības forumā tikās augsta līmeņa ASV un ārvalstu aizsardzības jomas amatpersonas, politiķi, industrijas pārstāvji un žurnālisti, lai apspriestu ASV aizsardzības politiku un bruņoto spēku spēju attīstību, sadarbību ar sabiedrotajiem, kā arī stratēģijas aktuālo drošības izaicinājumu risināšanai.

Reigana Nacionālās drošības forumu ik gadu rīko Prezidenta Ronalda Reigana Fonds un institūts, sniedzot iespēju starptautiskā mērogā diskutēt par ASV aizsardzības politikas aktualitātēm.

Jau ziņots, ka no  5. līdz 9. decembrim Pabriks uzturas darba vizītē ASV, kuras ietvaros aizsardzības ministrs arī apmeklēja ASV Jūras spēku augstskolu Monterejā, Kalifornijā, lai tiktos ar tās prezidenti, atvaļinātu ASV Jūras spēku viceadmirāli Annu Rondo un Latvijas aizsardzības nozares pārstāvjiem, kuri patlaban studē šajā augstskolā.

Tāpat Pabriks vizītes laikā tikās ar Sanfrancisko latviešu kopienu, lai iepazīstinātu ar Latvijas aizsardzības nozares aktualitātēm un apspriestu sadarbības iespējas.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Kopš 2014. gada ASV bruņotie spēki rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs mācību operācijas Atlantic Resolve ietvaros, apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Pērn Latvija un ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M Black Hawk iegādi, kas ir svarīgi ne tikai bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai. Helikopteru UH-60M Black Hawk ieviešana Nacionālo bruņoto spēku bruņojumā ļaus turpināt ciešo sadarbību gan ar ASV bruņotajiem spēkiem, gan Mičiganas Nacionālo gvardi.

Sadarbība starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi veiksmīgi turpinās vairāk nekā 25 gadus, un tā ir sniegusi būtisku ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus.

Tāpat ASV sniegusi atbalstu Latvijai dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros, piegādājot Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus, uzsver AM.

Top komentāri

PTU Fabriks
P
Tramps atgādināja, ka ASV nav slaucama govs...
Irlielāmērāticams
I
ka Latvijā ir vēl daudz slēgtu skolu, kurās ierīkot kazarmas. Jo pansionātu priekš skolām nepietiek.
Kļūda
K
Lavijā šobrīd apmēram 900 000 darbspējas vecumā, no tiem tikai kādi 98 000 vīrieši vecumā no 20 līdz 29 gadiem. Labāka aizsardzība būtu EMIGRĀCIJAS APTURĒŠANA. Tai ir jābūt valsts prioritātei Nr.1; pie dilstoša un novecojošu iedzīvotaju skaita, ASV militārais atbalsts var būt pārskatīts jebkurā brīdī. Tramps to ļoti labi saprot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē